Félmillióba kerülhet akadályozni a mentőt

  Januártól félmillió forintos büntetést kaphat az az autós, aki az osztrák autópályán dugóba kerülve nem húzódik le, hogy kialakítsa a mentősávot. A téli gumi hiánya miatt is hazaküldhetik az autóst, egyes helyeken pedig a hólánc is kötelező lehet.

  Január elsejétől Ausztriában is kötelező mentősávot kialakítaniuk az autósoknak az utakon és autópályákon, ha érezhetően torlódik a forgalom, áll a K&H Csoport sajtóközleményében. Az új szabályozás szerint a három- vagy többsávos utakon és autópályákon a legbelső és az attól jobbra eső kocsisor között kell területet felszabadítani, hogy a mentők és tűzoltók minél gyorsabban a balesetek helyszínére érhessenek. Ehhez a legbelső sávban balra, a többi sávban jobbra kell félrehúzódni, szükség esetén a jobbra lehúzódók a leállósávot is igénybe vehetik.

  Fotó: ASFINAG

  Az osztrák közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint a mentősáv átlagosan négy perccel rövidíti meg a mentés időtartamát, így akár negyven százalékkal is javíthatja a balesetet szenvedettek túlélési esélyeit. Az osztrák autópálya-kezelő vállalat széles körű tájékoztató kampányt indított a bevezetés tudatosítására. A szabályszegőket viszont 2200 eurós büntetéssel sújtják. A mentősáv gyakorlatát Németország, Svájc, Csehország és Szlovénia már bevezette, őket követte nyugati szomszédunk.

  A biztonságos közlekedést azonos eszközökkel, de részleteiben eltérő szabályokkal igyekeznek elérni a környező országok. A téli gumi használata a legtöbb térségbeli államban kötelező a november 1-től április 15-ig tartó időszakban, ezért e nélkül nem érdemes külföldre indulni. Sok határátkelőhelyen ellenőrzik a téli gumi vagy legalább a hólánc meglétét, és hiánya esetén vissza is fordíthatják a felkészületlen utazókat. Ausztriában csak akkor szabad használni a hóláncot, ha az utat összefüggően borítja a hó vagy a jég. Más országokban pedig közúti tábla vagy jelzés tájékoztatja a közlekedőket, ha egy útszakaszon kötelező a hólánc felszerelése.

  Az azonos alapelvek ellenére vannak eltérések a közép-európai országok közúti szabályai között, emiatt érdemes külföldre utazás előtt érdeklődni az utazási tudnivalókról a külképviseleteknél. Azoknak, akik balesetet okoznak külföldi útjuk során, az érvényes utasbiztosítás jogvédelmi szolgáltatása segíthet érdekeik érvényesítésében.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!