Több százezer Szép-kártyás lesz

  Év eleje óta ötezerről 7600-ra emelkedett a Széchenyi Pihenőkártyát (Szép-kártya) elfogadó helyek száma, a kormány az év közepére 20 ezer partner-szolgáltatóra számít. Az üdülési csekket felváltó kártyarendszertől a belföldi turizmus fellendülését várják.

  Már 4500 munkáltató - jellemzően a legnagyobbak - igényelt Szép-kártyát több százezer munkavállalónak, mondta el Körtvélyessy László, a megújult cafeteriarendszerért felelős miniszteri biztos szerdán Egerben.

  Forrás: Travelo

   Mintegy 65 ezer, az OTP, az MKB és a K&H bankok által kibocsátott kártya már a munkavállalók kezében van és ugyanennyinek folyik a gyártása. Az ezzel kapcsolatos költségek nem az államot terhelik, hanem a kibocsátó pénzintézeteket - tette hozzá.

  Körtvélyessy László a Heves Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara fórumán elmondta: az évi 450 ezer forint erejéig feltölthető SZÉP kártya bevezetésével a kormányzat elsősorban a hazai turizmust kívánja élénkíteni: az üdülési csekk 6 százalékos jutalékával szemben a szolgáltatóknak csupán 1,5 százalékot kell fizetniük elfogadás esetén.

  Önnek van Szép-kártyája?
  Már van - 13
  Igényelni fogok - 27
  Nem ad a munkáltatóm - 55
  Nem kérek - 9

   Használata is lényegesen egyszerűbb: például a falusi vendéglátóknak nem kell 10-20 ezer forintos csatlakozási díjat fizetniük, illetve a csekkel szemben nem kell vesződni a beváltással sem. A fizetés terminál használata nélkül internet segítségével, vagy telefonon keresztül is megtörténhet. Az átfutási idő pedig a csekkre jellemző 2 hónappal szemben 15 nap, így a szolgáltatók lényegesen hamarabb juthatnak hozzá a pénzükhöz.

  Mindettől azt várják, hogy lényegesen tágabb lesz a Szép-kártyát elfogadók köre, mint az üdülési csekk esetében. A keretösszegből 75 ezer forint fordítható rekreációs, egészségmegőrző célokra és 150 ezer forint étkezésre, ami egyenlő havi 12 500 forinttal.

  A korábbi élelmiszer-utalványokat az új rendszerben felváltó Erzsébet-utalványból az államhoz befolyó, várhatóan mintegy 10 milliárd forintot teljes egészében szociális célokra, szociális üdültetésre és étkeztetésre fordítják - mondta Körtvélyessy László.

  Szép-kártya

  A Szép-kártya a munkavállalók számára ingyenes, azt munkáltatójuktól kérhetik. A munkáltatók jelenleg három pénzintézet, az K&H Bank, az MKB Bank valamint az OTP Bank erre szakosodott leányvállalatainál igényelhetik a kártyákat dolgozóiknak.


  A Szép-kártyán három alszámlát alakítottak ki, amelyekre különböző mértékig lehet kedvezményesen utalni a juttatásokat.
  Az étkezés alszámlára évente 150 ezer forintot (vagyis havi 12 500 forintot) utalhatnak a munkáltatók kedvezményesen, ezt bármilyen meleg ételt forgalmazó vendéglátóhelyen, de az internetes házhozszállítás megrendelésekor is fel lehet használni.


  A szálláshely alszámla kizárólag a belföldi szállások díjainak kifizetésére használható, éves szinten 225 ezer forint kedvezményes kerettel.
  A rekreációs alszámla évi 75 ezer forinttal tölthető fel kedvezményesen, az összeget rendkívül széles körben lehet felhasználni, a színházjegyektől, kezdve a múzeumi, állatkerti belépőkön át az edző- és fitnesztermek, fürdők, lovardák és a hazai sípályák is az elfogadóhelyek között lehetnek.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!