Visszatérnek a lovas fakitermelésre a Sóstói-erdőben

  Traktorok helyett ismét lovak húzzák majd ki a kivágott fákat a védett erdőből, hogy óvják az őshonos állatokat. A Nyíregyháza melletti Sóstói-erdőben szőrös karú denevérek, kockás siklók, futrinkák és aranyos bábrablók is élnek.

  Környezetvédelmi okokból visszatérnek a lovas fakitermelésre a Nyíregyháza melletti, Natura 2000-es oltalom alatt álló, 370 hektáros Sóstói-erdőben.

   

  Anka József kivágott fatörzseket húz Bolygó lovával a Sóstói-erdőben, ahol környezetvédelmi okokból visszatértek a lovas fakitermelésre.Fotó: Balázs Attila / MTI

  Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő Zrt. nyíregyházi erdészetének igazgatója az MTI-nek elmondta: az erdőben öt helyen, összesen 13 hektáron kezdődnek állománynevelési munkálatok, s a kivágásra kerülő rossz állapotban lévő, vagy kiszáradt, balesetveszélyessé vált fákat traktor helyett lóval vontatják majd ki a területről. A nagy rönköket egyesével húzzák ki a lovak, míg a kisebbeket, ágakat és gallyakat könnyen forduló, kétkerekű kocsikra rakva vontatják ki az igásállatokkal.

  Az igazgató szerint ez a fakitermelési mód környezetkímélési szempontból előnyös, bár kétségtelenül költségesebb és lassabb. Az erdő felső talajának rétegét ugyanis a lóvontatású szállítás nem bolygatja úgy meg, mint a gépi, ráadásul zaj-és károsanyag-kibocsátás sincs. „Ez igen fontos" - hangsúlyozta Tölgyfa Gábor – „hiszen védeni kell az erdő téli lakóit, madarait, állatait, sőt a kora tavasszal érkezőket is, mivel a munkálatok március közepéig tartanak."

  Anka József kivágott fatörzseket akaszt Bolygó lovához a Sóstói-erdőben, ahol környezetvédelmi okokból visszatértek a lovas fakitermelésre.Fotó: Balázs Attila / MTI

  A Sóstói-erdőt télen hatalmas csapatokba összeverődve lakják a vetési varjak és a hozzájuk csapódott csókák. Süvöltő, csíz, csonttollú, nagy őrgébics, sárgafejű királyka és fenyőrigó is ugrál a lombtalan fákon. Rajtuk kívül cinegék, zöldikék, tengelicek, csil-csalp füzikék, csicsörkék, fülemülék, ószapók, szürke légykapók, poszáták, kakukkok, szajkók és baglyok fészkelő helye még az erdő. Őz, mezei nyúl, borz és róka is jellemző lakója a területnek.

  Az idős fák odvaiban pedig gazdag denevérfauna él, korai-, törpe-, vízi-, szőrös karú-, fehértorkú- és szoprándenevér, írja az MTI. A téli vackaikba húzódó sünök, mocsári teknősök, vízisiklók, kockás siklók, tarajos és pettyes gőték, tavi és mocsári békák, illetve varangyok álmát sem akarják megzavarni gépek zajával a favágók. És persze vigyázni kell a rovarok, a hőscincér, az orrszarvúbogár, kis szarvasbogár, futrinka és az aranyos bábrabló lakóhelyére is.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!