Felújították a Kisfaludy-kilátót

Közel százmillió forintba került a 18 méter magas torony teljes renoválása. Az új kilátó fenyőből és acélból készült.

Teljesen felújították a Badacsony hegy legmagasabb pontján lévő Kisfaludy-kilátót. A 18 méter magas torony megépítéséhez Badacsonytomaj önkormányzata uniós pályázaton 83 millió forint támogatást nyert, a beruházás összköltsége közel százmillió forint volt, írja az MTI.

Az új Kisfaludy-kilátóFotó: badacsonykilato.hu

A Tapolcai-medence legmagasabb, 437 méter magas tanúhegyén álló régi kilátó még a hatvanas években épült, állapota leromlott, teljesen le kellett bontani - mondta el az MTI-nek Vizkelety Dóra, a Badacsony Céh Turisztikai Egyesület munkatársa.

Tájékoztatása szerint az új kilátó fenyőből és acélból készült alkatrészeit az alapozást követően szállították a bazalthegy tetejére, a hat emelet magas, forgástest formájú építmény minden szintjén pihenőket alakítottak ki. A természetvédelmi területen álló torony tetejéről páratlan panoráma nyílik a tanúhegyekre - Szent György-hegy, Csobánc, Gulács - és a Balatonra. Az új építmény nyolc méterrel magasabb a régi kilátónál.

A beruházás keretében felújították a Kisfaludy-kilátóhoz vezető három turistaútvonalat is: a Kőkapunál az omladozott támfalat magasították meg, pótolták a Hertelendy lépcső hiányzó lépcsőfokait, és a Bujdosók lépcsője is új korlátot kapott. Az útvonalak mentén kiépített kilátópontok védőkorlátait kicserélték, felújították a tűzrakó helyeket, asztalokat és padokat.

A túrázókat új iránymutató táblák tájékoztatják a táj látnivalóiról, a többi között a jellegzetes bazaltkő-képződményről, a Kőkapuról és a legendás Rózsakőről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek