Az oroszok már Hévízen vannak

Az elmúlt években egyre több orosz és ukrán vendég jelent meg Hévízen, ahol már nemcsak a gyógyászati szolgáltatásokat veszik igénybe, hanem százával vásárolnak ingatlanokat is, sőt vannak, akik ide is települnek. Hévízen és a közeli Keszthelyen a német nyelvű feliratok mellett már nem egy üzlet oroszul is invitálja a potenciális vásárlóit, az éttermek cirill betűs étlapokat készítettek, a programszervezők pedig már orosz nyelvű istentiszteleteket is szerveznek, hogy kielégítsék az igényeket.

Keszthelyen oroszul kínálnak bútort, Hévízen ajándéktárgyakat és cipőbolti akciót, az ingatlanosok cirill betűs leírást adnak az eladó házakról, az éttermekben pedig nemcsak német és angol, hanem orosz nyelvű étlap is található. A sok német és osztrák rendszámú autó mellett a fürdőváros környékén ma már gyakran látni orosz és ukrán felségjelű autókat, írja az MTI tudósítója. Az időben ébredt ingatlanforgalmazók már-már olyan fellendülést látnak, mint a rendszerváltás után, amikor tömegesen jöttek a német és osztrák vevők. Az irány most kissé megfordult: ma sokszor az akkori vevők az eladók, az oroszok pedig az új vásárlók.

Hévíz, 2011. december 7. Egy ingatlanközvetítő orosz nyelvű hirdetése Hévízen. Az év első kilenc hónapjában majdnem másfélszeresére emelkedett Hévízen az orosz vendégek száma. A felvétel illusztráció az MTI-Press szerkesztőség Az oroszok már a fürdőben vannak című anyagához. MTI Fotó: Varga GyörgyForrás: MTI/Varga György

 Tavaly összesen 114 orosz és 21 ukrán állampolgár vásárolt ingatlant Zala megyében, míg idén eddig már 160 orosz és 26 ukrán adott be hatósági kérelmet a vásárlásához a Zala Megyei Kormányhivatal nyilvántartása szerint. A településekre lebontott listából kitűnik, hogy a legtöbben Hévízen és Gyenesdiáson, továbbá Felsőpáhokon, Keszthelyen és Cserszegtomajon vettek házat.

A hazánkban élő oroszok tulajdonában levő 1000 Út utazási iroda és ingatlanforgalmazó cég helyi menedzsere, Halasi Tibor szerint tavaly óta megduplázódott Hévízen az általuk utaztatott orosz és ukrán vendégek száma, és mióta a forinthoz képest erősödik az euró és a dollár, az ingatlanok értékesítése is lendületbe jött.

Mígíg Moszkvában négyzetméterenként két-három ezer euróba kerül egy ingatlan megszerzése, addig a gyógytó közelségében - nagyjából tíz kilométeres kör számít annak - ennek harmadáért kiváló minőségű házakat vehetnek. A menedzser hozzáteszi: az oroszok nagyon jó vevők, mert igényes épületeket keresnek, és gyakorlatilag nem is alkudoznak. Mindezek mellett a hazai jogszabályok maximális figyelembe vételével intézik a vásárlással kapcsolatos ügyeiket, nem keresnek jogi kiskapukat.

Jobb a közbiztonság és szeretik a gulyást

Akik először vendégként érkeznek, ha jól érzik magukat, általában visszajárnak ugyanoda. Így ma már számos szálloda törzsvendégként fogadja az oroszokat vagy ukránokat. Közülük a legtöbben utazási irodával érkeznek, de mostanra gyakoribbá vált, hogy egyénileg szervezik meg az útjukat. Miután sokaknak meg is tetszett ez a vidék, a letelepedést fontolgatják.

Egy utazási iroda orosz nyelvű hirdetése Hévízen

 

Van itt nyugdíjas bíró-ügyész házaspár, háromgyermekes család, a kicsik már itt járnak iskolába. Akadnak azonban olyan családok, amelynek tagjai már az egész nyarat, mind a három hónapot itt töltik - sorolja orosz ismerőseit a menedzser. - A visszajáró vendégek között sokan vannak az olaj- és földgáziparban dolgozók közül, számos üzletember, jómódú nyugdíjas is akad, akiknek az a céljuk, hogy az otthon megkeresett pénzt itt költsék el.

Még több luxus kell

Halasi Tibor az oroszok igényei alapján úgy látja, hogy szükség lenne Hévízen legalább egy olyan hotelre, amelynek színvonala az ötcsillagos kategóriát is meghaladja.

A több ezer kilométeres táv miatt most leginkább a bécsi vagy budapesti repülőtérre érkeznek, de nagyon várják, hogy Sármelléken ne csak charter, hanem menetrend szerinti gépek is leszálljanak. Hiányoznak a környéken az igazán márkás holmikat kínáló üzletek is, többek között ezért indulnak innen egynapos bevásárlóutakra Bécsbe, Grazba vagy Budapestre.

Akik sokat vannak itt, autót is Magyarországon vennének, de a jelenlegi jogszabályok csak akkor teszik ezt lehetővé, ha céget alapítanak. - A letelepedési engedélyek megszerzése pedig akár nyolc évig is elhúzódó folyamat - magyarázza a menedzser.

A hivatalos adatok is azt mutatják, hogy lendületesen nő az érdeklődés Hévíz iránt az oroszok és az ukránok körében, írja az MTI. Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az idei vendégforgalomról megjegyzi, hogy az év első kilenc hónapjában majdnem másfélszeresére emelkedett Hévízen az orosz vendégek száma. Összességében még így sem éri el a németek vagy az osztrákok arányát, de lassan közelít a teljes vendégforgalom tíz százalékához.

Mint az ügyvezető elmondta, orosz vendégeik számára idén télen már harmadik alkalommal orosz nyelvű éjféli misét az ortodox ünnepkör idején. Ez az utóbbi program már annyira népszerű, hogy hozzá kapcsolódóan január első hetében egyhetes pravoszláv karácsonyi kulturális programokat is szervez számukra a Festetics művelődési központ.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek