Gozo, a legendák és filmsztárok szigete

Málta testvérszigetén, mintha megállt volna az idő. Gozo a csend, a béke és a nyugalom szigete.

Gozo dimbes-dombos tájait, rejtett öblök, hatalmas barokk templomok, apró falvak, bájos, szépen rendbehozott farmházak teszik igazán változatossá. Ez utóbbiak egyre kedveltebb nyaralási formák nem csak a helyiek, de a külföldiek körében is. Nem csoda, hisz a 3-4 hálószobás, összkomfortos, medencés, kertes villák igazi búvóhelyül szolgálnak a pihenni vágyóknak. 

Gozo dimbes-dombos tájaiForrás: Visit Malta

Gozo azonban nem mindig volt ilyen békés. Történelme tele van színes legendákkal, nagy csatákkal és komoly építkezésekkel. A sziget egyik ismertebb elnevezése is egy legendából ered. A gozoiak még ma is sokszor Kalipszo szigetnek hívják. A legenda szerint ugyanis ez volt a híres nimfa szigete, ahol Odüsszeuszt hét éven keresztül fogva tartotta. Kalüpszó feltételezett barlangja a sziget északi részén található Ramla-bay közelében.

Gozo gazdag történelemmel és legendákkal rendelkezikForrás: Visit Malta

Ahogy Málta történelmét úgy Gozoét is sok civilizáció, hódító alakította. Az első gozoi „telepesek" i.e. 3600 már komoly építkezésekbe kezdtek. Ma Xaghra városa mellett található az a Ggantija-temple néven ismert világörökségi helyszín, amit a tudósok a világ legrégebbi szabadon álló, emberalkotta építményénak tartanak. Az akkori népek elsősorban mezőgazdasággal foglalkoztak és termékenységkultusz uralta hitvilágukat. Ezek a szakrális építmények is, melyekből még több mint 20 található az országban, ilyen vallási célokat szolgáltak.

Ggantija templomForrás: Visit Malta

Gozot történelmi látványosságai mellett sokan természeti képződményeiért és kitűnő búvárkodási lehetőségeiért keresik fel. Pár éve sajnálatos módon elpusztult a sziget egyik különleges természeti kincse, az Azúr Ablak. A természeti képződmény kialakulását és pusztulását is az erózió évezredekig tartó munkájának köszönhette. Az Azur Window szikla ablaka lenyűgöző látványt nyújtott a mögötte elterülő tengerre. Évente sokezren keresték fel, főként napnyugtakor, amikor is a sziget nyugati csöcskén álló szikla a legromantikusabb arcát mutatta. A tervek szerint rövid időn belül mégis újjáéled a természet eme csodás alkotása, noha alkotója inkább az ember, mint az anyatermészet lesz. Különleges és kreatív megoldásokkal, bár nem eredeti formájában, de ismét látható lesz.

Úszni, búvárkodni is lehetForrás: Visit Malta

Kalüpszó szigetének nyugalma, természetközelsége és érintetlensége sok kirándulót, sziklamászót, búvárt és nem kevés biciklist vonz a szigetre. A forgalomtól mentes partmenti ösvények kalandos útvonalakat és pazar látványt tartogatnak az aktív sportok szerelmeseinek.
A kis sziget gasztronómiája is egy kicsit más mint a főszigeté. A főleg mezőgazdasággal foglalkozó helybéliek nagyon büszkék a gozoi kecske sajtra, aszalt paradicsomra és a különleges mézre.
Az aprócska szigetet nemcsak a túristák, de számos filmes produkció is felfedezte már magának. A Trója, a Trónok harca, vagy a híres sztár pár Angelina Jolie és férje Brad Pitt legutóbbi produkciója, a Tengernél számos képkockáján visszaköszön a sziget magával ragadó látványa.

A sziget magával ragadó látványa miatt számos filmben is szerepeltForrás: Visit Malta

A szigetet a Máltáról rendszeresen közlekedő komp járatokkal, motorcsónakkal vagy vitorlással lehet megközelíteni. A fapadosok egész évben közlekedő Budapest – Málta és az áprilistól debütáló Debrecen – Málta járatainak köszönhetően Málta és testvérszigete Gozó egész évben elérhető közelségben várják a télből tavaszba vágyó utazókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek