Mátra, ahol a magasság és a minőség egyenesen arányos

A Mátra és Gyöngyös turisztikai szempontból elválaszthatatlan, és a város közigazgatási területére esik Mátrafü-red, Sástó, Mátraháza és Kékestető, ebből adódóan páratlanul sokszínű programkínálat várja a vendégeket. Eb-ben a tekintetben is a minőség a mérvadó, az ország tetején.

Sokan a Mátrába tartva csak átutaznak Gyöngyösön, így kihagyva az Orczy Kastélyt, melyben az ország egyik legna-gyobb természettudományi kiállításának helyet adó Mátra Múzeum található, a Ferencesek Műemlékkönyvtárát, a Szent Korona Ház Egyházi Kincstárgyűjteményét, vagy éppen a Városi Könyvtár Hermann Lipót kiállítását és a Hu-szár Lajos Éremtárat.

 

 

A hangulatos belváros, a Fő tér, számos rendezvény helyszíne, melyek közül kiemelkedik a Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál, a Veteránautó Találkozó, a Mátrai Bornapok, a GYÖNGY Nemzetközi Folklórfesztivál és a decemberi Gyöngyösi Advent. Aki a nyári forróságban egy kis hűsölésre vágyik, annak ott a városi strandfürdő.

Mátrai Bornapok - A mátrai borvidék a legnagyobb hegyvidéki történelmi borvidékünkForrás: Gyöngyös TDM

A Dubicz Borászat épületében pedig megízlelhetjük a híres mátrai borokat. Gyerekeknek ki-hagyhatatlan program a város határában lévő kisállatkert, valamint az Orczy Kastély mellől induló kisvasút, mellyel Mátrafüredre érve meglátogathatjuk a Palóc Néprajzi Magángyűjteményt.

XIX. századi piac mindig a XIX. század hangulatában telik színes vásári forgataggal és remek programokkalForrás: Gyöngyös TDM


Ha Gyöngyöst már hátrahagyta a turista és a Mátra felé veszi az irányt, akkor jól teszi, ha még Mátrafüred előtt le-tér a Farkasmályi pincékhez (Borhotel Sziluett, Regélő Borház Csárda, Dudás Ferenc családi pincéje). Ott ugyanis remek mátrai borok és vendégszerető házigazdák várják. S ha már mátrai borokról esik szó, talán nem árt emlékez-tetni: a Mátrai Történelmi Borvidék az ország 22 borvidéke közül területi nagysága alapján a második legnagyobb, a hegyvidékiek között pedig a legnagyobb a mintegy 7815 hektárnyi nyilvántartott szőlő ültetvényével. Ezen a terü-leten már a Honfoglalás előtt itt élő népek is foglalkoztak szőlőműveléssel, borkészítéssel. Szent István király idején már nagy hagyománya volt a szőlőtermesztésnek. Ma a szőlőfajták közül a hagyományos Olaszrizlingen, Leánykán és Muscat Ottonelen túl a Szürkebarát, a Sauvignon Blanc és a Chardonnay is kiváló minőségű borokat ad. A borok jól illeszkednek, simulnak a térség tájjellegű ételeihez, erősítve egymás ízét, zamatát, finomságát. A Borvidékhez tartozó települések nemcsak a szüreti napok alkalmával nyújtanak turisztikai, idegenforgalmi látványosságot, ha-nem az év minden napján. Ide bele kellene írni: Nandi Borászat, Vári Pincék Egyesülete Gyöngyöspata, Molnár és Fiai Pincészet, Kővágó Pince Abasár, Borok Háza Gyöngyös, Fő tér.


A mátrai természetjárás nagy múltra tekint vissza: már a múlt század elején összesen 400 kilométer hosszú turista-út-hálózat vezette a kirándulókat. Jelenleg az utak, jelzések és erdei létesítmények karbantartása folyamatos, sőt a modern kori igényekhez igazodva már működik egy – a www.gyongyos-matra.hu oldalról elérhető – online túrake-reső is, amely segítségével mindenki megtalálhatja a maga számára tökéletes utat. Egy ezek közül azoknak, aki inkább csak kellemes kirándulást, mintsem kimerítő túrát tennének: Mátrafüredről könnyű séta nyomán érhetünk el a megszépült Sástóra, ahol csónakázással, tanösvényen tett kirándulással és a kilátóból elénk táruló mátrai pano-rámával tehetjük színesebbé napunkat. Nem messze innen, az Oxygen Adrenalin Parkban nyári bobpályán, függő-hídon, kalandparkban tesztelhetik bátorságukat a kirándulók.


A túrák kiváló kiindulópontja lehet a mátrafüredi High-Tech Sportok Bázisa, ahol többek közt vezetett segway-, mountaincart- vagy épp monsterroller-túrákra lehet jelentkezni. S, hogy mik is ezek a vagány járgányok? A monsterroller például egy olyan új generációs roller, amely Ausztriát és Szlovéniát már meghódította. A hagyomá-nyos rollerektől leginkább az erős hátsó és első fék, illetve a nagy „ballonos" kerék különbözteti meg. Főképp lej-tőkön, lankás vidéken használatosak, és már 13-14 éves kortól hajthatják a gyerekek is. A vadregényes és egyedül-álló hegyi sport az egész családnak új típusú és tartalmas szórakozást kínál az év minden napján a Mátrában. A túra izgalmas, de egyben biztonságos is, hiszen teljes védőfelszerelést biztosítanak a szervezők.
Gyöngyösön és környékén mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő szállást, legyen az a 4 csillagos Lifestyle Hotel Mátra, a Residence Ózon Hotel vagy a 3 csillagos Hotel Opál. A természetkedvelők részére pedig tökéletes választás lehet a 4 csillagos Mátra Kemping Sástón, de aki szeretne, megszállhat a Mátraházai Üdülőházban, a mátrafüredi Akadémia Üdülőben, a gyöngyösi Eco Hostelben, a Kolping Vendégházban, a Károly Róbert Diákhotel-ben vagy a barátságos magánszállások egyikén. A Mátrában kiváló éttermekben kóstolhatják meg a mátrai ízeket az ide látogató turisták. A Vincellér Panzió és Étterem magyaros ételeivel, a Kékes Étterem nemzetközi konyhájával, a BoriMami gasztro bisztrójával várja a vendégeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek