Élményszerű tudomány

Zenéltél már villámokkal? Bicikliztél két méter magasban? Építettél már a saját kezeddel hegyeket vagy lőttél mágneses ágyúval? Épp itt az ideje! Irány Debrecen és az Agóra Tudományos Élményközpont!

A tudomány mindenkié

Az Agóra egy modern játszótér a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének szívében, ahol a látogatók bepillanthatnak a fizika, kémia, orvosbiológia, hidrobiológia, környezettudomány, botanika és a robotika rejtelmeibe; a csillagdában és a planetáriumban pedig tanulmányozhatják az égi jelenségeket. Itt bárki megtapasztalhatja, hogy a tudomány lenyűgöző, kalandokkal teli és szórakoztató. Az interaktív játékok, a látványos kísérletek és az izgalmas ismeretterjesztő programok új élményeket és igazi kikapcsolódást jelentenek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Galéria: Élményszerű tudomány DebrecenbenForrás: Travelo

Az Agórában nem képletekből és grafikonokból tanulható a tudomány, hanem rakétákból, fénykardokból, csillagképekből, szétszedhető emberi agyakból. Találhatsz itt bútort, amely valójában logikai játék, olyan szobát, ahol minden elveszíti a színét és számos olyan egyedülálló játékot, amelyek inkább egy jövőbeli játszótérre emlékeztetnek. A repülő tükör, a piruett, a biciklizés a magasban gyermekeknek való játékoknak tűnnek, de a mögöttük rejlő tudomány felfedésével a móka és a rácsodálkozás új szintjét nyitják meg a felnőttek előtt is. Miközben a kisebbek a játékra koncentrálnak és az önfeledt kikapcsolódás mögött észrevétlenül formálódik bennük a természettudományos gondolkodásmód, addig a felnőttek újra gyermeknek érezhetik magukat. A keleti régióban egyedülálló központban a főszerep tehát a szórakozásé és a játszva tanulásé.

Galéria: Kalandozz az AgórábanForrás: Travelo

Planetárium vagy csillagda?

Az Agórában található az ország egyik legnagyobb mobil digitális planetáriuma: egy hatalmas kupola, amely alá akár 40 néző is befér. A planetáriumban a csillagászok az Agóra számára összeállított saját készítésű műsoraikat vetítik csillagképekről, bolygókról és az egész Univerzumról. A modern digitális planetárium alkalmas félgömb alakú, úgynevezett teljeskupolás-filmek vetítésére is, ami egyedülálló moziélményt jelent, hiszen a kép 360 fokban veszi körül a nézőt. A Földtől a Világegyetemig című filmben például az Univerzum születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát. A Visszatérés a Holdra című teljeskupolás-show pedig egy szenzációs megmérettetésről szól: a Google holdversenyében privát csapatok vetélkednek, céljuk, hogy felküldjenek egy holdjárót a Holdra, ami ott megtesz 500 métert és az akcióról képet továbbít a Földre.

Galéria: A tudomány mindenkiéForrás: Travelo

Az Agóra csillagdája az épület legtetején helyezkedik el, így az egész városra kilátást biztosít. Az obszervatóriumban napközben a naptávcső segítségével vizsgálható a Nap és annak különleges felszíni alakzatai, de tavasztól késő őszig rendszeresen szerveznek éjszakai csillagnéző programokat is az érdeklődőknek.

Botanikus Kert

Az Agóra a Botanikus Kert egy mesterséges kis tóval körülvett szigetén épült. Aki az élményközpontba érkezik, a belépőjegyével az arborétumban is tehet egy szép sétát a fenyő- és a tölgyerdőn keresztül vagy megtekintheti a pálmaházat, az orchidea- és kaktuszgyűjteményt. A Botanikus Kert felfedezéséhez segítséget nyújt az Agóra játékos feladatlapja is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek