5 csillagos családi élmények Nyíregyháza - Sóstógyógyfürdőn

Évente egymillió turista látogat el Nyíregyháza - Sóstógyógyfürdő térségébe, ami nem lehet a véletlen műve.

A nagy múltú gyógyfürdőben minden adott a tökéletes kikapcsolódáshoz: a világhíres víz gyógyító ereje és a páratlan természeti környezet az egészséget, a modern infrastruktúra a zavartalan pihenést szolgálja, miközben az élményekre vágyók is megtalálják számításaikat, mindezek 2017-től immáron 5 csillagos fürdőminősítéssel tanúsítva! S ha ez nem lenne elég: a skanzentől a nemzetközi hírű állatkertig megannyi látnivaló csábítja az idelátogató vendégeket.

A Nyíregyháza központjától alig hat kilométerre fekvő – sós vizű, szikes taváról elnevezett, különleges mikroklímát biztosító 320 hektáros tölgyerdővel körbeölelt – Sóstógyógyfürdő 1927-óta hivatalos gyógyfürdőként működik. A víz gyógyító hatásának hamar híre ment. Olyannyira, hogy az 50-es évek végén a szikes vizű tó már nem is elégítette ki a lakossági igényeket, ezért termálkutat kellett fúrni. Azóta 50 fokot meghaladó hőmérsékletű gyógyvíz biztosítja az utánpótlást. Hogy a hely népszerűsége gyorsan nőtt, nem meglepő: a nátrium-kloridos hidrokarbonátos, jódos, brómos gyógyvíz rendkívül kedvező hatású krónikus ízületi-, reumatikus és mozgásszervi megbetegedések kezelésére!

Galéria: Sóstógyógyfürdő - Családi élményekForrás: Travelo

Emellett a csodálatos tulajdonságokkal rendelkező tó mellett található Sóstógyógyfürdő legrégebbi épülete, a Kádfürdő, mely sok átalakulás mellett, de azóta működik. 2013 óta háromcsillagos hotelként, Hotel Fürdőház*** néven működik, és tulajdonképpen a hotel patinás homlokzatán és műemléki falain kívül mindent átkomponáltak benne. Felújították a földszinti wellness részleget, az egykori fakádas kabinok helyét pedig gyógyvizes medence, fényterápiás sóbarlang, jakuzzi és szauna foglalta el. Modern bútorokkal felszerelt, ízléses műbőr falborítással és gerinckímélő, széles matracokkal rendelkező szobák várják a vendégeket.

Kortalan élmények tárháza

Sóstógyógyfürdő minden korosztály számára kimeríthetetlen élményeket kínál. A tó körüli gumiszőnyegen, amely a sóstói tölgyerdőig vezet, boldogan róhatják kicsik és nagyok a kilométereket. A nyíregyháziak a Sóstói-erdőt egyébként a város tüdejének nevezik: a harapható tiszta levegő miatt nemcsak kirándulni járnak ide hétvégenként a szomszédos településekről, de sokan hetente oda-vissza teljesítik a Sóstót és Nyíregyháza városhatárát összekötő kiépített kerékpárutat is. A településrész az elmúlt néhány évben folyamatosan kerekedik: híres magyar meséket idéző játszótér épült az apróságok örömére, az idősebbek senior-parkban mozoghatnak, miközben napozóteraszok, sétányok épültek, műemlékek újultak meg, az Aquarius Élményfürdő új gyógyászati részlegének tavalyi megépülésével pedig az egészségturizmus újra felfedezett, stabil bástyájává vált. Mindezeket bizonyítva 2013-ban Nyíregyháza – Sóstógyógyfürdő hazánk 16. gyógyhelyévé vált.

Galéria: 5 csillagos kikapcsolódásForrás: Travelo

Az épített fürdők mellett néhány lépésre található a Tófürdő, mely a természetes vizek szerelmeseit várja. Partja selymes Tisza – fövennyel borított, ligetes partján csúszda, játszótér, valamint gyermek- és termálmedence is helyet kapott.

Azonban Sóstógyógyfürdő nem csak a „vizes" élmények, kúrák miatt ideális terep a kikapcsolódáshoz, feltöltődéshez, hanem azért is, mert a medencéken túl számos programlehetőség várja a vendégeket. A gyógyhelyen található az ország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma, a Sóstói Múzeumfalu, ahol 7,5 hektáros területen több mint 80 építmény képviseli Északkelet-Magyarország sokszínű népi építészetét. Nem szabad kihagyni a nemzetközi hírű Nyíregyházi Állatparkot sem, ahol természetes tölgyerdőben, tágas kifutókban mutatnak be közel ötezer állatot, és itt található a Közép-Európában egyedülálló, az Indiai-óceán élővilágát bemutató Zöld Piramis és az Óceanárium is. Feltétlenül érdemes ellátogatni a Kállay-házba: az 1906-ban, neoklasszicista stílusban épült épületben lakott Kállay Miklós, aki 1942 és 1944 között Magyarország miniszterelnöke volt. A felújított házban kap helyet a Kállay-család hagyatékát őrző nyíregyházi Kállay Gyűjtemény. illetve a kiállítás területén applikáció segítségével az egykori nyíregyházi életbe is betekintést nyerhetnek majd a látogatók.

Az élményeket pedig már csak azzal a jó hírrel lehet fokozni, hogy idén elkezdték építeni azt a négycsillagos, 122 szobás, 4 milliárd forintba kerülő wellness-konferencia szállodát, amelyet fedett, zárt, fűthető híd köt majd össze az Aquarius Élményfürdővel. A tervek szerint a hotel 2018-ban már első vendégeit is fogadja.

Galéria: Élmények SóstógyógyfürdőnForrás: Travelo

Sóstógyógyfürdő nem túlzás, egy négy évszakos, valódi gyöngyszem hazánk gyógyvíztérképén. Egy hely, ahol nincsenek távolságok, mert mindent karnyújtásnyira álmodtak meg - pont úgy, ahogy a fürdőbe csábító weboldaluk is írja. Ha tehetik, vegyenek ki néhány nap szabadságot, és hagyják, hogy megmelengesse testüket a település országos viszonylatban is páratlan fürdője, az Aquarius Élmény- és Parkfürdő!

További információk: http://www.sostort.hu/

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek