Májusban 130 éves a Mátrai turizmus

  Gyalogtúrák, postakocsizás, Ikarus 55, kéktúra bélyeggyűjtés, betyárok.

  Kétnapos programmal ünnepli a 130 éves Mátrai turizmus fennállását a két mátrai TDM szervezet, a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület és a Gyöngyös Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület. 1887. május 15-én az egykori gyöngyösi Városháza dísztermében Hanák Kolos gyöngyösi ügyvéd hívta életre a magyarországi Kárpát Turistaegylet első vidék szervezetét a Mátra egyletet.

  Galéria: 130 éves a Mátrai turizmusForrás: Travelo

  Az év elején szorosabb munkakapcsolatot kialakító két civil szervezet május 13-14-én sokszínű programkínálattal várja az érdeklődőket. A szombati nap döntően Gyöngyösé és környékéé lesz, ezen a napon Ikarus 55 farmotoros busz közlekedik Gyöngyös és Sástó között. A buszon a rendezők és Gyöngyös Város Barátainak Köre 19. századi korhű ruhákban repítik a múltba a vendégeket. Mátrafüredről ezen a napon a Mátra első jelzett turistaútján, a Széky István úton lesz vezetett túra. A gyöngyösi Tourinform irodától indul a Bor- és szörptúra a sárga szőlő jelzésű turistaúton. Akik a rövidebb kirándulásokat kedvelik azoknak Sástóról az Eremény tetőre és a Hanák Kolos kilátóhoz szerveznek vezetett túrákat. A kisvonatozást kedvelőkre is figyelnek a rendezők, a Szalajka-háznál madár odúkat helyeznek ki a Madarak és fák napján a társszervező EGERERDŐ Zrt. közreműködésével. Gyöngyös városában ezen a hétvégén rendezik a Bornapokat, így a 130 éves Mátrai turizmus programja ehhez is kapcsolódik. Akik a Fő téri forgatagba érkeznek, azok rögtönzött városnézést kapnak a korhű ruhákba öltözött rendezőktől. A Felső-Mátrában már szombaton is jár a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület postakocsija Mátraszentimrén, ezen a napon este a Vidróczki Néptáncegyüttes táncházat tart.

  Május 14-én különleges programmal indul a nap Vadvirág Hotel előtt Mátraszentimrén. Délelőtt emléktáblát helyeznek el az egykori alapítók emlékére. Az egyesület által meghirdetett Fogadj örökbe egy hegyet! program keretében ekkor adják át az első örökbefogadó oklevelet a Mátra Ásványháznak és Demecs Norbinak az I Love Mátra csoport túravezetőjének. Az egyesület az általa örökbefogadott Darázs-hegyen át szervez túrát a Csörgő-patak völgyébe. Galyatetőn a Turistacentrumban a Magyar Természetjáró Szövetség Kéktúra bélyeggyűjtő túrával várja a gyerekeket.

  Mindkét napon Sástón, Mátraszentlászlón és Mátraszentimrén régi receptek alapján készült ételeket kínálnak az éttermek. Emellett a 130 éves mátrai turizmus múltjába lehet betekinteni egy kiállítás erejéig Sástón.

  Galéria: 130 éves a Mátrai turizmusForrás: Travelo

  S, hogy meglepetés is maradjon, a programok nyomokban betyárokat tartalmaznak, vagyis a Mátraaljai Betyárok bármikor és bárhol felbukkanhatnak!

  A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület és a Gyöngyös Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület a program lezárásaként május 15-én, az alapítás 130. évfordulóján Mátra konferenciát szervez a térség turisztikai szolgáltatói részére. A két TDM szervezet az év további részében is a Mátra, mint egységes desztináció népszerűsítésére törekszik. Reményeik szerint a májusi szezonindító programot évente megrendezik majd.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!