VinCE Budapest, a kihagyhatatlan

Március 17-19., Corinthia Hotel Budapest

A VinCE Magazin, az ország piacvezető bormagazinja minden év márciusában rendezi meg Wine Show-ját, amely kiemelkedik a sétáló kóstolók sorából egyrészt professzionális szervezése, másrészt a nemzetközi sztárelőadókat és borokat felvonultató mesterkurzusai miatt. Most 5 pontban összeszedjük a legfontosabb érveket, és részletezünk néhány izgalmas mesterkurzust is.

 

1. Egy belépővel 1000 bor válogatott kiállítóktól

A VinCE Budapest 2010-es indulásakor az első olyan hazai rendezvény volt, ahol egy belépővel az összes kiállító bora kóstolható volt, és plusz mesterkurzusjegy megváltásával pedig a borvilág sztárjainak borait, ikonpincészetek legjobbjait is kóstolhatták. A VinCE koncepciója változatlan, ma is egy napijegy elég, hogy Szekszárdtól Tokajig, Mátrától Villányig kóstolhassunk a több mint 1000 bort felvonultató borkiállításon. A napi belépők az előző években már elővételben elfogytak, ezért most is erősen ajánlott az előzetes jegyvásárlás a rendezvény honlapján.

2. Csak a legjobbaktól kóstolhat!

A VinCE Budapest Wine Show-n – szemben a legtöbb egyéb boreseménnyel – nem állíthat ki bármelyik borászat, a részvétel előfeltétele ugyanis a VinCE Magazin vaktesztjén szerzett legalább négycsillagos eredmény. Vannak pincészetek, amelyek évről évre hiába jelentkeznek, hiába fizetnék meg a kiállítói díjat, jelentkezésüket minőségi okokból visszautasítjuk. Felelősségünk ugyanis óriási: a meghívott nemzetközi szakértőknek csak olyan borokat szeretnénk bemutatni, amelyekre büszke lehet Magyarország!

3. Miguel A. Torres, Roederer, Taittinger és sokan mások

A napijegyek úgynevezett mesterkurzusjegyekkel bővíthetők, ezek ára 3000–10 000 Ft között mozog, de egy biztos: mindegyik bőven megéri az árát! A pénteki szakmai napon mindjárt egy mesés „Grandiózus kóstolóval" indul a program, amelyen a csúcsborokat nemcsak normál, hanem magnumpalackból is kóstolhatják a vendégek! Szombaton a patinás champagne-ház, a Roederer indíta napot, amelyet a spanyolok sztárborásza, a 76 éves ikon, Miguel A. Torres zár. A vasárnap reggel sem lenne teljes champagne nélkül, ekkor maga Clovis Taittinger, a Champagne Taittinger örököse mutatja be páratlan finomságú pezsgőit.

4. Szakmabelieknek maga a paradicsom!

Ön netán sommelier, chef, blogger vagy tervezi, hogy beindítsa élete borbárját? A VinCE Budapest szakmabelieknek tökéletes választás, elsősorban a professzionális környezet és a válogatott minőségű borok miatt, de ezek mellett a szakmai napra 50%-os szakmai kedvezmény is igényelhető március 10-ig bezárólag, a kedvezmény igényléséhez kérjük, írja meg nevét, pozícióját és munkahelyét az info@vincemagazin.hu címre. A már képzett borértők számára bőven kínálunk mesterkurzusokat, amilyen első nap a bikavér-házasítás Elizabeth Gabay MW vezetésében, az amforában érlelt grúz, horvát, olasz és magyar borok kóstolója, vagy a kihalófélben lévő fajták kóstolója a Wine Mosaic társulástól.

5. Pompás környezet, minden egy helyen

A VinCE Budapest helyszíne a kezdetek óta az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest, amelynek tágas rendezvényközpontja kényelmes és elegáns helyszínt biztosít a kivételes borokhoz. A hotel a VinCE vendégeinek kedvezményes áron biztosít szállást, a kedvezményhez írjon nekünk az info@vincemagazin.hu címre. A rendezvényen belépéskor karszalagot kap a vendég, amellyel a rendezvény tetszés szerint elhagyható, és később a karszalaggal újra felkereshető. De minek is menne el? A VinCE Budapesten válogatott gasztrokiállítók is kínálják gourmet-termékeiket, így éhségét is csillapíthatja, méghozzá a borokhoz illő minőségi falatokkal.

A VinCE legdrágább mesterkurzusa: Legyen bennfentes top bordeaux-i château-kban!

Bordeaux-ban 3000 birtok van, ebből az 56 legmagasabb kategóriába sorolt château, azaz kastély a piramis csúcsa szinte elérhetetlen árakkal. Van azonban egy trükk: ezen csúcsbirtokok úgynevezett second vin-t, azaz másodbort is készítenek, amely alig marad el a 100-szor drágább első bornál. Vagy még jobb ötlet: keressük a legkevésbé magasra értékelt chateau-k borait a jobb évjáratokból. Hogy melyik az üdvözítő út, azt a leghíresebb brit fine wine borkereskedés, a Berry Bros & Rudd munkatársa, Demetri Walters Master of Wine mutatja meg, természetesen nagyszerű borokon keresztül, íme a borsor:

– Château Carbonnieux, 2014

– Croix Carbonnieux, 2014

– Château Pichon-Longueville-Baron, Pauillac, 2006

– Les Griffons de Pichon Baron, Pauillac, 2014

– Château Gruaud-Larose, St. Julien, 1996

– Sarget de Gruaud-Larose, St. Julien, 2012

Noma – a világ legjobb étterme mutatkozik be nálunk

A VinCE Budapest a borvilág sztárjai mellett minden évben a gasztronómia világából is hoz különlegességet, idén pedig – túlszárnyalva az eddigi éveket – egyenesen a világ legjobb éttermének képviselőjét hozza el a hazai gasztronómia képviselőinek!

A brit Restaurant magazin évente kiadott 50-es listája a világ legjobb éttermeiről annak köszönheti mérvadó voltát, hogy a listát maguk a legautentikusabbak, a gasztronómia szakma képviselői állítják össze. Eddig legtöbbször a spanyol (katalán) El Bulli állt az élen, azonban mivel az El Bulli már bezárt, a világ jelenleg is működő, legtöbbször a lista élén szereplő étterem a dán Noma, ugyanis 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben is a legjobbnak kiáltották ki. A hamarosan Mexikóban is debütáló Noma egyik munkatársa, David Zilber chef a VinCE valószínűleg egyik legizgalmasabb bemutatóját nyújtja majd, ő ugyanis a legendás koppenhágai étterem fermentációs szakembere, vagyis mindent megerjeszt, amit csak lehet, az alapanyagok átlényegülnek a kezében. „Nagyon kíváncsi vagyok Budapestre, örülök a meghívásnak, négy napot fogok itt tölteni és alig várom, hogy megkóstolhassam a magyar konyhát!" – mondta látogatása előtt David Zilber, aki nem mellesleg fotóművész, fotóit Amszterdamtól New Yorkig több világvárosban kiállították már.

Március 19-i, vasárnapi mesterkurzusán maximum 75 ember vehet részt, az előadáson a szakember bepillantást enged a Noma sikerének titkaiba, és természetesen kóstolni is lehet – a kóstolóhoz a hozzávalókat David egyenesen a Nomából hozza!

Fiona Beckett, a Guardian étteremkritikusa „leckét kap"

A rendezvény másik nagy gasztrosztárja a „britek Martha Stewartja" lesz, azaz Fiona Beckett, a The Guardian étteremkritikusa, akinek étel és bor párosító oldala a Facebookon és a Twitteren is óriási követőtáborral rendelkezik. A www.matchfoodandwine.com úgy működik, mint egy app: beírjuk, hogy spárga, a weboldal pedig dobálja a jobbnál jobb borpárt, amely a spárgával fogyasztva mennyei élményt okoz. Sajnos a népszerű oldalon azonban alig találunk magyar borokat, a furmintra rákeresve például a szlovén Verus tételét látjuk. A VinCE Budapest szervezőiként misszónknak tartjuk, hogy a világ egyik legbefolyásosabb étel–bor párosító szakemberével megismertessük a magyar fajtákat, ezért kizárólag autentikus magyar fajtákból állítottuk össze a szakember borsorát, s a borokból egy-egy palackot ki is küldtünk Fionának Londonba, hogy legyen ideje velük megismerkedni, és a borokhoz ételt ajánlani.

Tudománnyal a pohár legmélyére – meghökkentő tények DNS-kutatások alapján

A legtöbb borszakértő a királyleányka bemutatásánál hozzáteszi, hogy a fajta azonos az Erdélyben népszerű fetească regală szőlőfajtával – azonban a szőlőfajták DNS-vizsgálata egyértelműen megcáfolta az azonosságot. A furminttal azonban tökéletesen megegyező szőlőfajtát Svájcban is termesztenek, ahogy a hárslevelűnek is van svájci párja! Milyen a bolgár kadarka és miért nehéz legyőzni a zöld veltelininkkel a szomszédok grüner veltlinerét?

Dr. José Vouillamoz, a világ legelismertebb szőlőgenetikusa, a Föld minden országában referenciának számító Wine Grapes könyv ötletgazdája és egyik szerzője (Jancis Robinson MW-vel és Julia Harding MW-vel) két előadást is tart a VinCE Budapesten, egyiket Vérrokonok, a másikat Csúcsfurmintok címmel. Ugyancsak a szőlőfajtákat kutatja a nemzetközi Wine Mosaic nevű társulás, akik nemcsak kutatják, hanem munkájukkal meg is őrzik a kihalás szélére sodródott ismeretlen fajtákat, a VinCE Budapesten például olyan délfrancia fajtákat kóstolhatunk, amelyeknek még a nevét sem hallottuk...

Top 7 – Legek a 8. VinCE Budapest Wine Show-ról

1. Melyik lesz a legrégebbi az évjáratú bor?

A csúcs az 1956-os muzeális tokaji aszú lesz, amelyhez akkor szüretelték a szőlőt, amikor az orosz tankor már az országban dübörögtek. A felejthetetlen mesterkurzus március 18-án szombaton lesz 15.30-kor.

2. Melyik lesz a legrégebbi pezsgő?

A pezsgőket általában egy éven belül ajánlatos elfogyasztani, az évjáratos pezsgők azonban évekig őrzik minőségüket. A Roederer 1993-as évjáratos pezsgő magnumpalackban igazi kuriózum lesz március 18-án 9 órakor!

3. Melyik lesz a legtöbb bort felvonultató mesterkurzus?

A francia Châteneuf-du-Pape borvidék szó szerint a pápák földje, akik pedig sosem vetették meg a kivétels minőséget... Kelly Mc Auliffe amerikai sommelier 14 bort mutat be a maratoninak ígérkező kóstolón!

4. Melyik vendég érkezik a legtávolabbról?

A VinCE Budapesten igazi nemzetközi közönség van, vannak rendszeres jegyvásárlóink Új-Zélandról és az Egyesült Államokból is. A VinCE szervezői közel 100 szakembert utaztatnak és látnak vendégül, közülük a legtávolabbról a tajvani Chi Fu European Trading Co. Ltd. képvsielői érkeznek.

5. Melyik lesz a VinCE harmadik napjának legrégebbi borkülönlegessége?

A harmadik nap is bőven kínál érdekességeket és méregdrága csodákat a már említett Taittinger és a Noma mellett is, ekkor lesz például a Folyékony arany védelmében című mesterkurzus a világ desszertborairól, köztük az 1983-as Graham portói borral!

6. Melyik lesz a „legfiatalabb" mesterkurzus?

A világ egyetlen boros tehetségkutatóját tavaly indítottuk útjára, idén pedig folytatjuk. A Wine Star vetélkedőn fiatal borászok mutatkoznak be természetesen boraikkal együtt, a műsorvezető a DJ Nesta lesz, a zsűriben pedig szakértők és kereskedők foglalnak helyet.

7. Melyik lesz a legszórakoztatóbb mesterkurzus?

Milyen lehet Donald Trump bora, melyik borászatban randalírozott Harry herceg és hogy jut el hozzánk a cári Massandra bora a Krím-félszigetről? Diplomaták sztoriznak, mesélnek külképviseleti élményeikről, hozzá mesés borokat kóstolunk kezdve egy Piper Heidsieck pezsgővel!

B2B találkozók – a VinCE Budapest a borászok szolgálatában

Pompás érzés az ötcsillagos hotel ragyogó termeiben kóstolni, élvezni a sztárelőadók sziporkázó kóstolóit, a VinCE Budapest célja azonban nemcsak a szórakoztatás, hanem a konkrét üzletszerzés előmozdítása. A kiállítótérben sétáló külföldi újságírók, borkereskedők, étteremvezetők vagy sommelier-k a borászokkal beszélgetnek, kóstolnak – új kapcsolatok köttetnek, a random találkozásokon kívül azonban szervezett találkozókat is bonyolítunk a borászok és a szakmai vendégek közt. A találkozókra a B2B felirattal ellátott tárgyalóhelyiségekben kerül sor.

VinCE Award – ismét boron keresztül nézzük a világot

Harmadik alkalommal kerül sor a VinCE Awardra, a VinCE-díjak kiosztására. Melyik a legjobb borlappal rendelkező étterem? Melyik a legaktívabb boros társulás? Melyik a legjobban működő, borászathoz tartozó weboldal? Mindezekre fény derül a VinCE nyitónapjának estéjén, a VinCE Award március 17-i partyján – ahol a három új kategória díjazottjairól is lehull a lepel, így megtudjuk, hogy melyik a legjobb párlat, a legjobb kávé és a legjobb kézműves sör – mindez a szakma szavazatai alapján.

A VinCE Budapest kiállítói

Andrássy Rezidencia

Bencze Családi Birtok, Badacsony

Borbély Családi Pincészet, Badacsony

Borkorzó borkereskedés

Cezar Winery, Zala

Desszert.Neked

DiBonis borászat, Szabadka-Horgos, Szerbia

Dobosi Pincészet, Balatonfüred–Csopak

Domaine Saint-Laurent, Franciaország

Dubicz Borászat, Mátra

Dveri-Pax Winery, Szlovénia

Etyeki Kúria, Etyek–Buda

Fáncsi Hegyi Pince, Dél-Balaton

Garamvári Szőlőbirtok, Dél-Balaton

Gilvesy Pincészet, Badacsony

Grand Tokaj, Tokaj

Gróf Buttler Birtok, Eger

Heimann Családi Birtok, Szekszárd

Homola Pincészet, Balatonfüred–Csopak

Hotel Vitis, Villány

Julius Meinl kávé

Káli Kövek, Balaton-felvidék

Kancellár Birtok, Pannonhalma

Katona Borház, Dél-Balaton

Kovács Nimród Winery, Eger

Kristinus Borbirtok, Dél-Balaton

Lajvér Borház, Szekszárd

Laposa Birtok, Badacsony

LE PARFUM – Zólyomi Zsolt Parfümériája

Leier Hungária

Maczkó Róbert Pincészete, Villány

Málik Pince, Badacsony

Mas de Bois Lauzon, Franciaország

Móri Borvidék TDM Egyesület

Nachbil Pinészet, Krasznabéltek, Románia

NaturAqua

Pajzos Tokaj, Tokaj

Pálffy Szőlőbirtok és Pince, Balaton-felvidék

Pántlika Pincészet, Balatonfüred–Csopak

Petrény Winery, Eger

Porgányi Pincészet, Tokaj

Recas pincészet, Rékás, Románia

Patris Borászat, Etyek

Sabar Borház, Badacsony

Sauska, Villány, Tokaj

Stelázsibolt

Szekszárd borvidék

– Bodri Pincészet

– Eszterbauer Borászat

– Fritz Borház

– Heimann Családi Birtok

– Mészáros Pál Borház és Pince

– Németh János Pincészet

– Pastor Pince

– Sárosdi Pince

– Schieber Pincészet

– Sebestyén Pince

– Szeleshát Szőlőbirtok

– Szent Gaál Kastély és Borház

– Takler Borbirtok

– Tüske Pince

– Vida Családi Borbirtok

Színfolt Kft.

Szivek Pincészet, Neszmély

Taschner Bor- és Pezsgőház, Sopron

Tornai Pincészet, Somló

Törley Pezsgőpincészet, Etyek–Buda

Twickel Szőlőbirtok, Szekszárd

Várszegi Pincészet, Dél-Balaton

Villa Sandahl, Badacsony

Villa Sandi, Olaszország

Villa Tolnai, Badacsony

Villányi borvidék

– Bock pince

– Gere Tamás és Zsolt borászata

– Gere Attila Pincészet

– Vylyan pince

– Csányi Pincészet

– Janus Pince

– Tiffán Ede és Zsolt Pincészete

– Günzer Tamás Pincészete

– Polgár Pincészet

– Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok

– Mokos Családi Pincészet

– Ruppert Borház

– Stier Pincészet

– Vinatus Pincészet

– Vylyan Pincészet

Vincellér Borház, Sopron

Vino Castillo borkereskedés

Weingut Christoph Hess, Ausztria

Winelife Borászat, Sopron

Zelna pincészet, Balatonfüred–Csopak

Zwack Unicum

VinCE Budapest Wine Show

2017. március 17–19.

Corinthia Hotel Budapest

1073 Budapest, Erzsébet krt. 43–49.

Jegyvásárlás és bővebb információ:

www.vincebudapest.hu

Figyelem! A helyszínen jegyek csak korlátozott mennyiségben lesznek kaphatók!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek