Különleges ízek, ínycsiklandó gasztro-kalandok

Egy kirándulás savát-borsát mindig az ételkülönlegességek jelentik. Az igazi gasztro-kaland Debrecenben egy kóstolással kezdődik, ám egy életen át emlékezetes marad a hajdúsági konyha különleges, fűszeres, semmivel össze nem hasonlítható ízvilága. (x)

Sehol máshol nem lehet autentikusabb a magyar konyha, mint Debrecenben és a Hortobágyon, ahol az ételek minden alkalommal és tálalásban összetéveszthetetlenül egyediek, akár hagyományosan, bográcsból, egy fine dining étteremben, sietve egy street food bisztróban vagy egy gasztronómiai fesztiválon kóstolják őket.

Debrecenben még a tányér is ehető, persze csak ha mézes. Az eredeti, kizárólag Debrecenben és ütőfával készült mézeskalács nem csak finom, de szép ajándék is. Július 30-31-én a Debreceni Mézeskalács Fesztiválon minden formában és ízben megkóstolható a mézeskalács, miközben a mézhez és mézeskalácshoz kapcsolódó különféle programok nyújtanak további szórakozást.

Galéria: Különleges ízek, ínycsiklandó gasztro-kalandokForrás: Travelo

 Míg a jó ebédhez szól a nóta, Debrecenben a bort jazz kísérettel élvezhetik azok, akik ellátogatnak augusztus 4-7. között a Nagyerdei Parkban rendezett Debreceni Bor és Jazz Napokra. A hamisítatlan gastro-jazz jamboree igazi táplálék testnek és léleknek.

Debrecen azon különleges városok egyike, melynek nevéhez íz is párosul. A debreceni kolbász annyira ízletes, hogy rögtön párban adják. Bár a világon sok helyen árulnak „Debrezinert", az igazi, mely nem puha, nem kemény, nem száraz, nem zsíros, kellemesen lédús és roppanós, mégiscsak Debrecenben érhető el egyedül.

A Debreczeni Zamat Fesztiválon szeptember 23-25-én a debreceni kolbász az ország legjobb pálinkáival és a hazai könnyűzenei élet legjobbjainak éjszakába nyúló koncertjeivel alkot majd kihagyhatatlan párost.

Galéria: Különleges ízek, ínycsiklandó gasztro-kalandokFotó: Marci

A helyi specialitások közül kötelező még a debreceni töltött káposzta. Persze ahány táj, annyiféle változat. A debreceni töltött káposzta egészben savanyított káposztalevélből készül, melyet aprókáposztán tálalnak és végén debreceni páros kolbásszal koronáznak meg. Debrecenben nem csak a káposzta töltött, egy egész hétvége kell a különféle hagyományos töltött ételek bemutatásához. A szeptember 16-18-án megrendezendő Töltött Ételek és Debreceni Zenekarok Hétvégéje töltve lesz minden jóval, látványkonyhákkal, hangulatos zenei aláfestéssel, és szórakoztató műsorokkal.

További ízletes élményekért, gasztronómiai fesztiválokért látogasson el a www.iranydebrecen.hu oldalra!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek