Foglalj otthont 4G sebességgel!

Nyakadba vennéd a világot úgy, hogy egy steril szállodai szoba helyett a helyiek vendégszeretetét élveznéd? Bérelnétek a pasiddal autót egy szimpatikus fiatal pártól a szigorú autókölcsönző helyett? Beugranátok egy jó házi sütire valakihez, aki a legellenállhatatlanabb ételfotókat posztolja a konyhájából?

Ha a válaszod igen, és a zsebedben ott lapul az okostelefon vagy a táskádban a tablet, a közösségi gazdaságot neked találták ki! A félreértések elkerülése végett, ez nem egy közgazdasági szakkönyv előszava, ez a gazdaság annál sokkal színesebb és szórakoztatóbb. A lényeg, hogy ma már egyre többen érzik, hogy ami az övék, az lehetne egy kis időre a másé is, vagy éppen fordítva. Idegenektől kölcsönvenni, vagy ismeretleneknek bérbe adni lakást, kocsit, biciklit vagy szörfdeszkát egyszerű dolog a gyors mobilinternet korában, hiszen néhány klikkel nem csak a francia Riviérán találhatunk magunknak jutányos árú lakást egy szerelmes hétre, hanem azt is azonnal csekkolhatjuk, hogy a bérbeadó mennyire tart tisztaságot, ő pedig nyugodt lelkiismerettel engedhet be minket otthonába, hiszen korábbi vendéglátóink magas pontszámmal jutalmaztak minket, amikor náluk időztünk pár napig.

Galéria: Sharing_EconomyForrás: Travelo

Mindenesetre gomba módra szaporodnak a közösségi megosztáson alapuló vállalkozások szerte a világban. Közülük talán a legismertebb az Airbnb, amely tulajdonképpen egy globális közösségi piactér. A világ 190 országában köti össze az autentikus, minőségi szállásra vágyó utazókat az egyedi elhelyezést kínáló vendéglátókkal. A 2008-as indulásuk óta elhelyezett vendégek száma az idén meghaladta a 20 milliót, a vállalat ezzel a közösségi gazdaság egyik vezető szolgáltatójává vált. Hasonló módon teszik be világszerte a közösbe emberek milliói autójukat, biciklijüket, sőt, akár egy fél kiló kenyeret is.

Az Airbnb mellett számos közösségi vállalkozás vetette meg a lábát Magyarországon is. A telekocsi-szolgáltatók, mint az Oszkár vagy az Autohop, azokat az utazókat hozzák össze leendő sofőrjükkel, akik egy irányba tartanak, így az útiköltség megoszlik az utazók között. A Miutcank.hu segítségével az egy környéken élők kérhetnek egymástól és tehetnek egymásnak szívességet, adhatnak tippeket megbízható szerelőkre, pontos mesterekre. Egymás között cserélnek könyveket a népszerű Rukkola tagjai is, akik a birtoklás élményéről lemondva inkább az olvasásét élvezik. A Telekom által életre hívott innovációs labor, a Kitchen Budapest segítette a Piqniq létrejöttét, amely szintén a közösségi megosztáson alapuló gazdaság modelljére épít. Ezen a platformon nem csak az ételek fotóit és receptjét oszthatjuk meg másokkal, de magukat a kulináris élményeket is.

Ahogy a kocsit vagy a vacsorát, az ötleteinket, a kreativitásunkat is megoszthatjuk másokkal. A Kreanodon bárki lecsaphat a briefre, és még tiszteletdíj is jár a befutónak. A közösségi irodák azoknak teremtenek nívós munkakörnyezetet, akik munkavégzés közben is igénylik a szabadságot.

Ha csepeg nálunk a csap, vagy éppen nincs ki levigye a kutyát, a Tasclr-en mestert és segítséget is kaphatunk.

A Járókelő segítségével bejelenthetjük, ha jártunkban keltünkben a közösség életét befolyásoló jelenséget, problémát tapasztalunk. Hiányzó csatornafedél? Meghibásodott jelzőlámpa? Csőtörés? Csak pár kattintás az okostelefonon, és a rendszer értesíti az illetékeseket, a probléma pedig megoldódik.

Egyre több vállalkozás születik a közösségi megosztás gondolatára építve, szolgáltatásaikat igénybe véve egy színes, kalandokkal, új barátságokkal teli élet körvonalazódik, amelyhez nem kell más, csak gyors mobilinternet, például a Telekom 4G szolgáltatása, és egy okos eszköz.

Még több hazai szolgáltatóról olvashatsz a www.telekom.hu/kozossegereje oldalon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek