Megdöbbentő méretű holdhalat sodort partra a víz Ausztráliában

A vízfelszíni napozási szokásai miatt csak sunfish-nek nevezett holdhal tetemét vetette partra a víz Ausztrália déli részén, a Coorong Nemzeti Parkban. A szokatlan kinézetű, de sokkal inkább a mérete miatt megdöbbentő látványt nyújtó lényt még a hétvégén fedezte fel két halász, egyikőjük először egy partra sodródott hatalmas uszadékfának hitte – írja a CNN. 

Forrás: National Parks South Australia

Linette Grzelak egyből posztolta is a halóriásról kattintott fotóját a Facebookra, ami azóta rohamtempóban járta körbe a világhálót. "Cápákat és fókákat gyakran találunk partközelben, de ez valami nagyon más volt" – mondta Grzlek a CNN-nek, miközben hozzátette, hogy társa Steven Jones felismerte ugyan, hogy egy gömbhal fajtával lehet dolguk, de eddig még ő sem látott ilyet; a bőrének tapintása pedig elmondása szerint olyan érzés volt, mintha rinocéroszt simogatott volna. 

Forrás: National Parks South Australia

A National Parks South Australia is posztolta az 1,8 méter hosszúra nőtt halról készült fotókat a Facebook-oldalán, amelyben azt is írták, hogy ezek a "hatalmas szépségek a világ legnagyobb csontos halai, amelyek sokszor még egy kocsinál is súlyosabb termetűre nőnek".

A Wikipedia szerint egy kifejlett holdhalpéldány (Mola mola) általában eléri az 1000 kilogrammos testtömeget, de a legutóbb felfedezett új faj, a Mola tecta még a rokonánál is nagyobbra nő, és akár két tonnás is lehet. Az egyébként medúzával táplálkozó holdhalakat jellegzetes vitorla alakú uszonyaik miatt messziről gyakran tévesztik össze a cápákkal; és mivel a víz felszínén napoznak, nem ritka, hogy egy-egy nagyobb példány, ha véletlen nekicsapódik egy kisebb yachthoz, képes azt elsüllyeszteni –teszi hozzá cikkében a CNN. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek