Rendkívül ritka fekete párduc settenkedik Kenyában

Több mint 100 év után újra láttak fekete párducot Kenyában, és még felvételt is sikerült készíteni a gyönyörű nagymacskáról.

Miután hallották a ritka ragadozó hírét, a szakemberek kameracsapdákat helyeztek ki a Laikipia megyei rezervátumba a párducpopuláció tanulmányozására, majd hónapokon át vártak és figyeltek. Több kamerát tettek oda, ahonnan többen is jelentették, hogy látták a fekete párducot, és néhány hónap alatt több felvétel is született róla.

Gyönyörű feketeség settenkedik KenyábanForrás: Shutterstock / Készítette: davemhuntphotography

A nőstény párduc teljesen fekete szőrzete a melanizmus, vagyis a festékanyag-felhalmozódást okozó génváltozat számlájára írható, pont az albinizmus ellentéte. Érdekes, hogy a napvilágnál tökéletesen feketének tűnik a nagymacska bundája, a kamerák éjszakai infravörös felvételein viszont vöröses mintázat is kirajzolódik rajta.

Bár többen jelentették, hogy láttak fekete párducot, ez az első igazolt felvétel egy 1909-es etiópiai megfigyelés óta. Valószínű, hogy mindig éltek fekete párducok Kenyában, de ezt azóta nem sikerült jó minőségű felvételekkel igazolni.

A kenyai Daily Nation napilap szerint egyik fotósuk, Phoebe Okall 2013-ban fényképezett egyet ugyanazon a területen, de azt nem tudni, hogy a kép akkoriban megjelent-e. A melanizmus a leopárdok nagyjából 11 százalékánál jelentkezik, ám ezek az állatok többnyire Délkelet-Ázsiában élnek. Afrikában rendkívül ritka a fekete párduc.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek