Éhes jegesmedvék randalíroznak egy orosz városban

Míg Hongkong felett a vaddisznók veszik át az uralmat, az Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja (Új-föld) szigetcsoporton jegesmedve-invázió miatt hirdettek szükségállapotot. A helyiek beszámolói szerint már december óta jegesmedvék gyülekeznek az Arhangelszki régióban lévő szigetcsoportnál, és már több mint 50 alkalommal tűntek fel Belusja Guba település közelében.

Jegesmedvék árasztottak el egy orosz településtForrás: Ahutterstock / Készítette: Vladimir Wrangel

6-10 egyed rendszeresen a település területén tartózkodik, számos esetben embereket támadnak meg, hivatalokba és irodába törnek be. A  helyi lakosok, iskolák és óvodák számtalan esetben tettek - szóban, illetve írásban - panaszt a városban kószáló medvék miatt. Sokan félnek elhagyni lakhelyüket, továbbá veszélyben van a napi rendszeres közlekedésük és életvitelük is. A helyzet már odáig fajult, hogy a szülők félnek gyerekeiket az iskolába, óvodába is elvinni.

Egyes helyeken az óvodák körül kerítéseket húztak, hogy megakadályozzák az állatok bejutását, de ez nem jelent teljes biztonságot. Egy további intézkedésként különleges járművekkel szállítják az embereket munkahelyükre, a katonákat pedig bázisaikra. A jegesmedvék ugyanakkor nem riadnak el a járőrautóktól és a kutyáktól sem.

A területre egy különleges szakértői csoportot vezényeltek, hogy segítsen az embereket megvédeni az állatok támadásától. Ezzel egy időben ugyanakkor az orosz környezetvédelmi hatóság nem adott engedélyt arra, hogy a veszélyeztetett faj egyes példányait kilőjék. A jegesmedve védett faj és kizárólag önvédelemből vagy végső megoldásként szabad lelőni őket.

Az olvadás készteti az állatokat arra, hogy délebbre haladva keressenek élelmetForrás: Shutterstock / Készítette: Sergey Uryadnikov

Az Északi-sark körüli területeken tapasztalható egyre nagyobb térséget érintő olvadás készteti az állatokat arra, hogy délebbre haladva keressenek élelmet maguknak.Egy helyi lakos elmondta, hogy bár 1983 óta él Novaja Zemlján, a környéken soha nem volt ennyi belőlük. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek