Most menjen Bécsbe sünilesre!

Mivel ősszel a bécsi parkokban az utolsó lehullott falevelet is összegereblyézik, a városban élő állatok, a sünökhöz hasonlóan, nehezen találnak búvóhelyet. Ezért hét bécsi temetőben sünvédelmi programot indítottak.

Nemrég írtunk róla, hogy Bécsben lassan a rókák is turisztikai látványosságnak számítanak, hiszen olyan helyeken is megfordulnak, mint például a híres schönbrunni kastély parkja. A Bécs Város Külképviseleti Iroda szerkesztőségünkbe érkezett közleményéből most az is kiderült, hogy az osztrák fővárosba akár sünilesre is ellátogathatunk.

Süni az avarbanForrás: Shutterstock / Készítette: Coatesy

A bécsiek ugyanis téli lakhelyeket alakítanak ki a sünöknek, akiket összesen hét városi temetőben szállásolnak el. A sírkertek nyugodtabb szegleteiben, szélvédett helyen a lehullott falevelekből és ágakból alakítanak ki menedéket a számukra.

Ráadásul ezek a rakások nemcsak meleg téli búvóhelyet jelentenek a sünöknek, hanem fontos élelemforrást is például az olyan nem vonuló madaraknak, mint a vörösbegy és az ökörszem. A levelek alatt keresgélve ugyanis mindig akad egy-egy rovar vagy lárva.

A bécsi sünvédelmi program már évek óta működik. A projektben a turisták által is kedvelt Bécsi Központi Temető (Wiener Zentralfriedhof) is részt vesz, amelynek csaknem 2,5 négyzetkilométeres területén számos állatfaj képviselteti magát. Élnek itt őzek, vörösvércsék, mezei hörcsögök, nyest, borz és többféle béka is. A mókuskedvelőknek is érdemes belesni ide, hiszen a kis állatok annyira kezesek, hogy a látogatók már becenevet is adtak nekik: mindet csak Hansinak hívják, akik a diót és mogyorót is örömmel elfogadják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek