Kurta telet jósolt az állatkerti medve

Megtörtént a nagy esemény, a Fővárosi Állatkert medvéje kijött a barlangjából megjósolni a tél hosszát. Legalábbis a népi babona szerint a medve árnyékától függ az, mennyire lesz masszív a tél. A medve pedig kijött szombat délelőtt, árnyékot nem látott,

tehát a tél már nem tart sokáig.  

Balu, a 11 éves barnamedve mutatványát sok gyerek és felnőtt nézte végig: kijött a Nagysziklából, árnyék meg sehol a borult idő miatt. Megjegyzik a sanyarú valóságot, hogy „a hosszú időtávú előrejelzésekben mindig van némi bizonytalanság”, tehát hétfőtől jön a lehűlés. Ez nem akadályozza meg a hétvégén tartandó, vasárnapig tartó Mackófesztivál. Azok a gyerekek, akik mackójelmezben jönnek vagy a játékmedvéjükkel érkeznek, a hétvégén kedvezményes áron, 200 forintért jöhetnek be az Állatkertbe, és megtekinthetik például a látványetetést is.

Árnyék sehol?Forrás: Facebook / Fővárosi Állat- és Növénykert

A medvés időjóslás eredetéről azt írja az Állatkert közleménye, hogy régen nem volt modern értelemben vett meteorológia, fejlett mérőeszközökkel. Így a régi korok embere az állatok viselkedését, meg persze az ízületeik sajgását vette alapul. A hosszútávú megfigyelések pedig azt mutatták, hogy ha egyes napok időjárása így vagy úgy alakul, akkor a következő időszak is ennek megfelelő lesz (vö. Medárd vagy Luca napja).

A medvék nyomaival egyébként február elejétől lehetett ismét találkozni a hegyekben, erdőkben, ugyanis ekkor ébredtek fel az állatok a téli álomból. Ez alapján következtettek a tél hosszára. Az állatkerti megfigyelések persze csak felearányban jöttek eddig be, 2013-ban például rövid telet jósolt a medve, de még márciusban is hóvihar volt. Az biztos, hogy a kukturális örökség része a medvés megfigyelés, ezért is tartják meg évről évre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek