Megszületett a Nyíregyházi Állatpark idei első állatbébije

Új taggal bővült ország egyedüli Grevy- zebra csapata. A kiscsikó érkezését január második hetére várták a park szakemberei, de valószínű, hogy az év végi durrogtatás miatt, hamarabb indult be az ellés, így a jövevény az újév első napján született meg. Bár a kis csődör a tervezettnél korábban látta meg a napvilágot, makkegészséges, gondozóitól pedig a Szilveszter nevet kapta.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A Nyíregyházi Állatpark 2008 óta foglalkozik a különleges Grevy-zebrákkal, melyből kevesebb mint 2000 egyed él a szabad természetben Dél-Etiópia és Kenya területein. Az itt élő 5 fős tenyészcsapat igen sikeresnek mondható, hiszen a tavalyi esztendőben is volt szaporulat - olvasható az állatpark közleményében.

A Grévy-zebra (Equus grevyi) a legnagyobb termetű zebrafaj és egyben a legnagyobb vadon élő lóféle. A többi zebrafajtól - az alföldi és hegyi zebrától - könnyen megkülönböztethető, mivel hasa töve fehér és a hátán a gerinc mentén fehérrel keretezett sáv fut végig, valamint a fülei is jóval nagyobbak.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Szilveszter erős csődör csikó, aki egyelőre anyjával közösen él a fűtött istállóban, de ahogy felerősödik, megismerkedik a fekete kontinens patás állatait bemutató több hektáros kifutórendszer többi lakójával; többek között a Rotchild- zsiráfokkal, a fekete lóantilopokkal vagy a nagy kudukkal. Tápláléka az első 6-7 hónapban elsősorban az anyatej lesz, de már 30-40 naposan elkezdi kóstolgatni a szálas takarmányt is. Az ivarérettséget négyéves korára éri majd el, s valószínűleg ekkor másik európai állatkertbe helyezi majd át az Európai Fajmegőrzési Program faj koordinátora.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek