Megjött Rita, a hiúz, aki viszont hiába fiúz'

Új hiúz érkezett a Budakeszi Vadasparkba, a Rita nevű, 8 éves nőstény most Csabi, a hím mellett lakik, de megosztott kifutóban. Távlati terv az összeszoktatásuk és tréningezésük a Vadaspark szerint. Azt írják, Ritával a kárpáti hiúz mellé egy eurázsiai hiúz is kerülhet.

Rita fogja ráadásul pótolni a tavaly 23 évesen elhunyt Hubertet.  

.Forrás: Surány Linda/ Budakeszi Vadaspark

A hiúzlány jól ellesz, ugyanis Csabi új mászókával, tribünnel és tökéletes búvóhelyekkel kiegészült otthona elég teret és ingergazdag környezetet biztosít majd mindkettőjüknek. Rita azonban hiába akar majd fiúzni, Csabit tavasszal ivartalanították.

Így is fenn lebeg a vadasparki szakemberek előtt a nagy cél: Rita hozzászoktatása Csabihoz. Ez nem lesz egyszerű, Rita ugyanis még nem kapott személyre szabott tréninget, így sok türelem, kitartás és fokozott figyelem kell a kézhez szoktatásához.

Külön nehézség lesz, hogy a hiúzok magányos állatok, így csak akkor működik az összeszoktatás, ha elfogadják egymást Csabival. Ha sikeres lesz a terv, a látványetetéseken már együtt lehet megcsodálni a hiúzpárt.

Ritáról még annyit írnak, hogy 2010. május 15-én született a lettországi Riga Zoo-ban, a Budakeszi Vadasparkba pedig a Nyíregyházi Állatkertből érkezett. A világon több mint 500 hiúzt tartanak állatkertekben, Magyarországon jelenleg 14 példány él vadasparkokban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek