Szomorúan alakul az orrszarvúk újrahonosítása Közép-Afrikában

Fél év alatt elpusztult a keskenyszájú orrszarvúk többsége, amelyeket azért telepítettek be Csádba, hogy csaknem fél évszázad után újra meghonosítsák az országban a kihalás fenyegette fajt.

Keskenyszájú orrszarvúForrás: wikipédia / Készítette: IkiwanerEdited

A Dél-afrikai Köztársaságból 2018 májusában hat keskenyszájú orrszarvút telepítettek a Zakouma Nemzeti Parkba, Csád délkeleti szavannás vidékére. Mára azonban négyre nőtt az elpusztult állatok száma. Két rinocéroszt október közepén találtak holtan, további kettőt pedig az elmúlt napokban. A természetvédők szerint a féltett állatokat nem vadorzók ölték meg, valószínűleg azért pusztultak el, mert rosszul alkalmazkodtak új környezetükhöz.

A közép-afrikai Csádban évtizedekkel ezelőtt kihaltak az orrszarvúk a vadorzás miatt, az utolsó keskenyszájú orrszarvút 1972-ben látták errefelé. Az újrahonosítási kísérletet az tette lehetővé, hogy mára gyakorlatilag sikerült "vadorzóbiztossá" tenni a Zakouma Nemzeti Parkot. A hat orrszarvút légi úton szállították Dél-Afrikából az 5000 kilométerre fekvő csádi nemzeti parkba. A keddi közleményből nem derül ki, hogy mi lesz az újrahonosítási program sorsa a visszatelepített állatok többségének elpusztulása után. Csádon kívül már Botswanába, Tanzániába, Zambiába, Malawiba és Ruandába is telepítettek be rinocéroszokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek