Tigris és orrszarvú csontjaiból is készülhetnek termékek Kínában

Kína ezentúl engedélyezni fogja különleges körülmények között az olyan veszélyeztetett fajok, mint a tigris és az orrszarvú csontjaiból készült termékek kereskedelmét. A környezetvédők azonnal elítélték a döntést - írja az MTI.

Fogságban nevelt tigrisForrás: wikipédia / Készítette: Lotse

A kínai döntéshozók azzal enyhítették az ügyet, hogy a hatóságok a jövőben felügyelni fogják a kereskedelmet, és csak fogságban tenyésztett állatoktól lehet rinocérosztülökre és tigriscsontra szert tenni, orvosi kutatások vagy gyógyászat céljából. A további szabály, hogy minden vonatkozó lépést engedélyeztetni kell, a kereskedelem mennyiségét pedig szigorúan ellenőrizni fogják.

A Természetvédelmi Világszervezet (WWF) úgy véli az állatokra nézve nem volt jó döntés lazítani a csontokkal való kereskedelm szabályain. Mivel igen csekély számú a tigris- és a rinocéroszpopuláció és számtalan veszély is leselkedik rájuk, ez a döntés szerintük csak további pusztításhoz vezethet. Kínában egyébként már régóta engedélyezett a tigrisek tenyésztése farmokon, és az állatok csontját állítólagos gyógyászati célokra használják fel. A farmok működtetői állítólag vizsgálják a rinocéroszok tenyésztésének lehetőségét is, bár az állat a tigrissel ellentétben nem őshonos a kelet-ázsiai országban. Becslések szerint vadon mintegy 3890 tigris él, a kínai farmokon több ezret tenyésztenek gyakran nyomorúságos körülmények között. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek