Kezdődik az ősz egyik leglátványosabb természeti eseménye, a darules

Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseményének lehetnek szemtanúi azok, akik ellátogatnak a Szegedi Fehér-tónál szombaton kezdődő darulesek egyikére - tájékoztatta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága az MTI-t.

Darvakat lehet látni a szegedi Fehér-tónál, illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette Stefan Holm

Az európai daru-népesség egyik legjelentősebb vonulási útvonala Magyarország keleti felén húzódik keresztül. Az őszi vonulás során a Szegedi Fehér-tavon tartózkodó darvak létszáma november közepén meghaladhatja a 30-40 ezret. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik.

A gólyáknál és gémeknél is nagyobb termetű - 190-200 centiméteres szárnyfesztávú - darvakat nem nehéz felismerni: tollának alapszíne palaszürke, a fej és a nyak oldalán lévő fehér sáv pedig élesen elüt fekete arcuktól és fejüktől. További ismertető tulajdonsága, hogy rendkívül éber, és veszélyt sejtve hosszú nyakát a magasra nyújtja.  Ami a táplálkozását illeti, igen változatosan étkező madárfaj. Költési helyén, azaz Eurázsia erdős, sztyeppés tájain füvet, növényi hajtásokat, rovarokat, néha halakat, kisebb emlősöket és madárfiókákat eszik. Vonulásakor pedig kultúrnövények termésével és magvakkal táplálkozik, tavasszal és nyáron viszont inkább rovarokat fogyaszt. Vonuló csapatai V-alakban vagy egyenes vonalban szállnak, ellentétben a szintén kinyújtott nyakkal, de rendezetlen csoportokban röpülő gólyákkal.

A darvak a 19. század végén még Magyarországon is költöttek, de ma már csak tavaszi és őszi átutazók hazánkban. 2015 nyarán azonban - száz év után először - a Marcal völgyében sikerült megfigyelni egy költőpárt, amely két fiókát nevelt. 2017-ben ismét dokumentáltak egy költőpárt egy fiókával - írja az MTI.

Amennyiben szeretnék közelről is látni a darvakat és még több érdekességet tudnának meg róluk, akkor erre október 20-a és november 24-e között lesz lehetőségük. A Kiskunsági Nemzeti Park túráira már lehet jelentkezni. A regisztrációhoz szükséges e-mail címet, és a vezetett madárlesek időpontjait ide kattintva nézhetik meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek