Számozott melegedő odúkat kaptak a Pilis madarai

Harminc számozott madárodút helyeztek ki a Pilisi parkerdő Zrt. szakemberei a Pilismarót melletti szelídgesztenyésben. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közös program során az egyébként is különleges fafajú erdő természeti értékét növelik az ott megtelepedő madárfajok - olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett közleményben.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

A 25 kisebb odúban jövő tavasszal várhatóan örvös légykapó, széncinege, kékcinege vagy csuszka rakhat fészket, míg az 5 nagyobb odúban seregélyek telepedhetnek meg. Az egyes odúknak eltérő az elhelyezése, ugyanis a légykapók például a fatörzstől távolabbi, szabadon lengő odúkat, míg a cinege-fajok a fatörzs melletti fészkelő helyeket kedvelik jobban.

A felnyitható tetejű, így könnyen ellenőrizhető ládák nemcsak a tavaszi fészkelés idején, hanem már télen is jó szolgálatot tesznek az erdő élőlényeinek: több faj ugyanis ide visszahúzódva vészeli át a leghidegebb időszakokat, ami a madarak mellett a hosszú téli álmot alvó pelék számára is segítséget jelent.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

A Pilismaróti Erdészet szakemberei és a természetvédők közös madárvédelmi programjuk keretében folytatják a térség madárvilágának megfigyelését, így az odútelep környékére tervezik a tavaszi madárgyűrűzési akciójukat is. Emellett folyamatosan nyomon követik az odúkban költő madarakat, így értékes információkat gyűjthetnek a térség madárvilágáról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek