Nagy mara kölyök futkos a pécsi állatkertben

Szeptember elején egy nagy marabébivel gyarapodott a pécsi állatkert állománya, a kölyök azonban csak most merészkedett a látogatók elé. Első heteiben a föld alatti üregekben rejtőzködött, valamint a kifutóban található egyik házikóban bujkált, és csak mostanában kezdte felfedezni a külső kifutót.  A vendégek így kis szerencsével már megpillanthatják a maracsapat legújabb, cseperedő tagját - írják a pécsi állatkert honlapján.

Előbújt a nagy marabébi a pécsi állatkertbenForrás: Pécs Zoo

A főbejárathoz közeli kifutók népszerű és meghökkentő külsejű lakói a nagy marák. A látogatók őket elsőre legtöbbször nyúlnak, kengurunak vagy őznek nézik, de valójában egyikkel sem állnak rokonságban: a nagy marák a rágcsálók közé tartoznak, a tengerimalacok távoli rokonai. A pécsi állatkert nagy mara csapat három nősténye tavaly nyáron érkezett Csehországból, a brnoi-i állatkertből, és mint utólag kiderült, az egyikük vemhesen érkezett, így még tavaly két egészséges kölyökkel gyarapodott a kifutó. Ők már nem laknak Pécsen, időközben felcseperedtek és kirepültek a szülői házból, napjainkban a Nagymaroshoz tartozó Törökmezőn található Kis-Állatpark lakói. A három nőstény azonban nem sokáig maradt egyedül, a közelmúltban egy fiatal hím költözött hozzájuk. Az új lakó hamar párba állt az egyik nősténnyel és a közelmúltban, szeptember 5-én újra nagy mara kölyök született a pécsi állatkertben.

A kifutóban szaladgáló nagy mara kölyökForrás: Pécs Zoo

A nagy mara utódának van az egyik legviccesebb neve az állatvilágban, a kölyköket a magyar nyelvben gyakran kis nagy marának hívják. A nagy marák alapvetően párokban élnek, de jó táplálékellátottságú területeken a párok csapatokat alkotnak, ilyenkor a nőstényeknél gyakran megfigyelhető, hogy egymás kölykeit dajkálják. A nőstény nagy marák 91-110 napig terjedő vemhességi idő után 1-3 kölyöknek adnak életet. A legtöbb rágcsálókölyöktől eltérően a nagy marák kicsinyei fejletten, szőrösen és nyitott szemekkel születnek, születésüket követően nem sokkal már követik szüleiket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek