Jó hír: egyre több a vadon élő tigris Nepálban

Jó hírt jelentett be a hétvégén a Természetvédelmi Világszervezet: Nepálban alig tíz év alatt megduplázódott a nagymacskák száma, ezzel az első olyan ország lesz, ahol sikerül a nagymacskák megmentésével kapcsolatos kitűzött célt elérni - írja az MTI.

Tigris a vadonbanForrás: shutterstock

Nepál lenyűgöző példát mutat arról, hogyan lehet megvédeni a kipusztulástól a vadon élő tigriseket. A dél-ázsiai országban mindent megtesznek a tigrisek élőhelyének védelmével kapcsolatban, és ennek köszönhetően egyre több vadon élő tigris bukkan fel a térségben.

Nepálban 2009-ben még mintegy 120 vadon élő tigrist tartottak számon, jelenleg azonban már kicsivel több mint 230 szabadon élő példány van az országban. A sikeres állatvédő akciónak azért is van nagy jelentősége, mert száz éve még csaknem százezer tigris élt világszerte vadon, ám a 2000-es évekre drasztikusan lecsökkent a populációjuk.

A tigrisek kihalása elleni küzdelem mérföldköve volt a 2010-ben Szentpéterváron tartott konferencia, amelyen annak a 13 országnak az állatvédői találkoztak, ahol még vadon élnek a nagymacskák. Az érintett országok azt a célt tűzték ki, hogy megkétszerezik a tigrispopulációt, és ezzel 2022-re világszerte 6400 példányra nőne a vadon élő tigrisek száma.

Az oroszlánokért is nagy küzdelem folyik, hiszen az ő populációjuk is veszélyben van: őket talán a mesterséges megtermékenyítés tudománya mentheti meg a kihalástól, nemrég ugyanis világra jöttek az első ilyen módon nemzett oroszlánkölykök, a dél-afrikai Ukutulu természetvédelmi területen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek