Látott már "tükörtojás" medúzát? Az Adrián egyre nagyobb esélye van rá

A megszokottnál is több vízben lebegő "tükörtojással", vagy legalábbis a megtévesztésig rá hasonlító medúzával találkozhat, ha az Adriai-tengeren nyaral. Ez a vicces kinézetű medúza ugyanis a melegebb tengervizeket kedveli, ezért az augusztusi forróság, ami az embereknél már hőségriadót jelentett, a medúzának kedvező életteret eredményezett, és ennek köszönhető az elszaporodása – írja a horvát Slobodna Dalmacija napilap. 

Elszaporodtak a tükörtojás medúzák az Adriai-tengerbenForrás: wikipédia / Készítette: Di Fredski2013

A kisebbik tükörtojás medúza, a Cotylorhiza tuberculata nem túl nagy élőlény, átmérője átlagosan 10 centiméter és egy megtermett példány sem nagyobb 35 centinél. Amennyiben találkozna az érdekes kinézetű tengeri élőlénnyel úszás közben, nem kell megijednie, hiszen csípése teljesen ártalmatlan az emberre - mérge annyira gyenge, hogy még a körülötte garázdálkodó rákokat sem öli meg, ezért gyakran el is kobozzák a kiszemelt táplálékát.

Ha szerencséje van, a tükörtojás medúzán kívül akár közönséges delfinekkel is találkozhat az Adrián – ők hosszú idő után nemrég bukkantak fel ismét Észak-Dalmácia vizeiben. A tenger felmelegedése nem csak az ártalmatlan élőlényeket vonzza a térségbe, akár a Vörös-tenger veszélyes ragadozó cápái is megjelenhetnek a horvát strandok közelében.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek