Új házat kapnak a zsiráfok és az orrszarvúk a Győri Állatkertben

A győri Xantus János Állatkert meghatározó helyszíne minden győri kisgyerek és az állatszerető helyiek életének. Jelen sorok szerzőjeként és győri születésűként azt kell mondanom, bizony jó volt látni, ahogy az elmúlt évtizedekben a kicsinek mondható állatparkból, sok munka árán egy európai színvonalú állatkert lett. Egy olyan állatpark, amelyre nemcsak a tulajdonosok és a gondozók lehetnek büszkék, hanem a látogatók is. Az évek óta tartó munkálkodás eredményeként pedig végre felépül az orrszarvúk bemutatóháza és a zsiráfház is.

Ormányos medvék, jaguárok, tigrisek, tevék, lámák, flamingók és íbiszek, csak hogy párat említsünk az 51 éves állatkert lakói közül. Az állatok és a látogatók számára olyan fejlesztéseket valósítottak meg a parkban, amelyekkel megalapozták a 2020-ig tartó nagyberuházásokat. Ezek közé tartozik az új fogadóépület és az orrszarvú bemutatóházának építése, valamint a zsiráfház felújítása is - olvasható az állatkert közleményében.

Orrszarvúk egy nemzeti parkban Dél-AfrikábanForrás: wikipedia.org / Komencanto

A fogadóépület, az orrszarvú és zsiráf bemutatóház jövő év tavaszára készül el. Az afrikai stílusú új fogadóépületben három helyiséget alakítanak ki, amelyekben a pénztárak mellett ajándékbolt is helyet kap. A zsiráfházat kibővítik, amire a háromhektáros területnövekedés miatt lesz lehetőség.

Az orrszarvú bemutatóházában, amely a zsiráfház mellett kap helyet, az elképzelések szerint öt - két bika és három tehén - keskenyszájú orrszarvút helyeznek el. Az első példány 2019-ben érkezik, a többiek a következő öt-hat évben. A szakértők szerint az orrszarvúak számára a minimum 22-23 Celsius-fokos hőmérséklet a megfelelő, mert ez a legideálisabb az Egyenlítő környékén élő, a kihalás szélén álló faj számára. Ezért Győrben is ehhez igazodva alakítják majd ki az új környezetüket.

A győri állatkert zsiráfjaiForrás: zoogyor.com

Jelenleg évente mintegy 150 ezren keresik fel a győri intézményt, ahol a tervek szerint 2020-ig elkészül a majomház és -kifutó, a Közép-Ázsia-bemutató, a fóka- és pingvinbemutató, az elefántház, valamint egy állategészségügyi központ is. Mi már nagyon várjuk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek