Különleges színű dámborjak születtek a Budakeszi Vadasparkban

Baby-boommal köszöntötte a júniust a Budakeszi Vadaspark. Először egy kuriózumnak számító, éjfekete dámborjú látta meg a napvilágot, pár nappal később pedig két terrakotta színű csöppséggel bővült a dámállomány - írja közleményében a vadaspark. Bár a gondoskodó tehenek még féltő gonddal takargatják a kíváncsi szemek elől a kicsiket, a kitartó és figyelmes várakozók már megleshetik a sokszínű csapatot.

Már követi az anyukáját a csöppségForrás: Zachán Viktor / Budakeszi Vadaspark

A Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített állatfajokat bemutató Budakeszi Vadasparkban a szénszínű kisborjú érkezésével lett teljes a színpaletta, ezután a dámszarvasoknál jellemző mindhárom színváltozattal megismerkedhetnek a látogatók. Az újszülött sötétszőrű borjúval közös kifutóban lakik egy dám ünő, aki a mindenki által jól ismert vöröses árnyalatú, fehér pettyes szőrzetet visel, mellettük pedig a fehér árnyalat képviselője, egy fiatal bika látható, akit még születésekor „Szőke" névre kereszteltek.

Forrás: Zachán Viktor / Budakeszi Vadaspark

Külön érdekesség, hogy a bika nem albínó, az összes faji jellemző megtalálható nála: a szeme barna, a csülkei is pigmentáltak. A látogatók szinte sztárként kezelik Szőkét, ami nem csoda, hiszen a fehér színváltozat nagyon ritka a dámoknál, a magyarországi állomány körülbelül 1 százalékának ilyen a szőrzete.

A nyár eleji dámsokaság nem érte meglepetésként a vadasparki gondozókat: a dámoknál a barcogás, azaz a párzási időszak október-november közé tehető. A vemhesség a tehén korától függően hét és fél hónapig tart, az ellés jellemzően május végére, június elejére esik. 

Forrás: Zachán Viktor / Budakeszi Vadaspark
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek