Perzsa nevet kaptak a párduc ikrek Nyíregyházán

Perzsa nevet kaptak a párduc ikrek Nyíregyházán.

A Nyíregyházi Állatpark nagymacska gondozói választottak nevet a négyhónapos párduc ikreknek. A hím az Assim (jelentése nagyszerű), a nőstény az Azar (jelentése: tűz) perzsa nevet kapta. A szaporulatnak pedig már csak azért is örültek a gondozók, mert ezekből az állatokból összesen 1000-1200 egyed él a természetben, így a zárt tartási körülmények közötti szaporítás létfontosságú az alfaj számára. De egyébként a kölykök apja is Nyíregyházán született 2014-ben.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A Nyíregyházi Állatpark még 2009-ben csatlakozott a perzsa leopárd - más néven párduc -tenyésztési programhoz, és a faj koordinátora a tavalyi évben helyezett ki a 3 éves tenyész hím mellé egy Németországban született nőstényt. A két állat frigyéből 105 napnyi vemhesség után született meg nyáron az ikerpár. A ma négyhónapos kis leopárdok roham tempóban növekednek, egy hónapja birtokba vették kifutójukat és az anyatejről áttértek a húsból álló takarmányra is. A leopárdokra jellemző módon a kölyköket a nőstény egyedül neveli, amelyek egy-másfél évesen hagyják majd el anyjukat.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A világ állatkertjeiben összesen alig 100 egyed él, de ebből az utódokkal együtt most már négy perzsa párduc Nyíregyházán is látható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek