Már féléves a nyíregyházi törpevíziló-borjú

  Már féléves a nyíregyházi törpevíziló-borjú

   

  Immár fél éve, hogy törpevíziló született Nyíregyházán. A több mint 50 kilogramm súlyú bika ideje nagy részét anyja mellett tölti, s a nagy testű rokonától – a nílusi vízilótól – eltérően, előnyben részesíti a szárazföldet.

  Fotó: Sostozoo.hu

   

  A ritka fajt a Nyíregyházi Állatpark az Európai Fajmegőrzési Program keretében tartja. A francia és a dán kertből érkezett szülőpár 2009 óta él együtt, láthatóan boldog párkapcsolatban, hiszen már harmadik alkalommal született utódjuk ( 2011, 2015 és 2017 -ben).

  A 190 nap után világra jött kicsi rohamtempóban növekszik, születésekor 5 kilogrammos volt, most pedig nagyjából 50 kilogramm testtömegű. Ivarérett korában testsúlya elérheti majd a 250 kilogrammot.

  Bár még fogyaszt anyatejet is, 3 hónapos kora óta eszik szilárd táplálékot is, ami szénából, zöldség- és gyümölcsfélékből áll.

  Fotó: Sostozoo.hu

   

  A törpevíziló (Choeropsis liberiensis) a nílusi víziló (Hippopotamus amphibius) kisméretű rokona, Nyugat-Afrika esőerdeiben és mocsaraiban őshonos. Míg a közel 2000 kilogramm testsúlyú nílusi vízilovat már az ókorban is ismerték, a törpevíziló az egyik legkésőbb, a 19. század végén felfedezett nagytestű emlősfaj. Ennek az az oka, hogy rejtett életmódot folytató, félénk állat és a fehér ember által nem járt nyugat-afrikai esőerdők mélyén él.

  A természetben a hímek és a nőstények csak ritkán találkoznak egymással, a hímek három, míg a nőstények 3-5 évesen válnak ivaréretté, valamint 31 éves korukig fogamzóképesek. Születésük után a kis vízilovakat néhány napig elfektetik, elrejtik az anyák, akkor is ott maradnak, ha az anyjuk otthagyja őket.

  Fotó: Sostozoo.hu

   

  Napjainkban alig kétezer egyed él a természetben, az állatfajt élőhelyeinek csökkenése és a vadászat egyaránt veszélyezteti. A világ állatkertjeiben kevesebb mint kétszáz egyedet tartanak számon, melyből százhúsz Európában él.

  Ha a Nyíregyházi Állatkertben jár, ne feledje el megnézni az ország legcukibb párduckölykeit és a szintén idén született, különleges Grévy-zebrát sem.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!