Egzotikus lepkekertek, ahol egy kicsit még visszaköszön a nyár

Már előre lehangoltak a korábban sötétedő napoktól, a csípős reggelektől és a sötét kabátok látványától? Csapják be egy picit a biológiai órájukat! Menjenek el egy lepkekertbe, és ne törődjenek a színes szárnyasok latin neveivel, csak bámészkodjanak kedvükre, relaxáljanak egy kicsit: ezekben a nyarat idéző pavilonokban már a látványtól is megszelídül egy kicsit mindenki. Mutatunk is két hazai, egy bécsi és egy padovai helyet ehhez.

Amikor a világ első nyilvános lepkeháza után böngésztünk, azt találtuk, hogy ezek elterjedésében a hetvenes évek végén talán Anglia lehetett úttörő, és csak a kilencvenes évektől vált divattá, hogy az állatkertek külön részleget alakítsanak ki számukra. Hazánkban például 2000-ben a Fővárosi Állat és Növénykert látott először abban fantáziát, hogy külön rezidenciát építsen a díszes szárnyasoknak. Aztán a Szegedi Tudományegyetem is megnyitotta látogatói előtt arborétumának trópusi lepkekertjét, később pedig Hajdúszoboszló is úgy találta, hogy a városba térő turistáinak bizony jól esik majd két fürdőnap közé egy kis szemtréninget beiktatni, ezért 2014-ben itt is nyílt egy lepkepavilon. Utóbbiak csak tavasztól őszig látogathatók, ám az alábbiakban most olyan helyeket találnak olvasóink, ahol - a zuglói lepkék kivételével - évszaktól függetlenül megmutatják magukat a színes lepkék és pillangók.

Nézegessen például városligeti lepkéket!

Persze ezek nem tősgyökeres zuglói lepkék, sőt, 21 trópusi fajtájuk lakik egy a Fővárosi Állat- és Növénykert Pálmaházának szomszédságában. A listánkba is csak azért kerülhetett bele, mert az állatkert nagyon optimista az indiánnyár jelenségével kapcsolatban, ezért október közepéig még beengedi a látogatókat egy idei utolsó lepkenézésre. A 260 négyzetméteres bemutatóhelyen több száz egyedben gyönyörködhetnek, és mindezt úgy, hogy be is sétálhatnak a lepkék közé a kellemes párás nyári napokat idéző harminc fokos melegbe.

Egyébként érdemes még ebben a néhány napban felkeresni ezt a kis üvegházat, ugyanis szeptember közepén keltek ki a nyár végén pl. Costa Ricából érkezett közép- és dél-amerikai lepkebábok. A trópusi vidéken működő lepkefarmokról bebábozódott állapotban szállítják ezeket az élőlényeket az állatkertekbe. A városligetiben például egy külön bábszekrény van, ahol a közönség szeme láttára kelnek ki a csak imágóként emlegetett kifejlett lepkék, és onnan kiröppenve csatlakoznak a Lepkekert légterében repdeső társaikhoz. Ha a 21 különböző fajtájú Costa Rica-i bábok kikelését már nem is láthatják, a kifejlett példányokban és körülöttük a színesben pompázó orchideákban, broméliákban pár napig még mindig gyönyörködhetnek.

Nyitvatartás: a Lepkekert október 15-ig hétfőtől csütürtökig 9-től 17 óráig, péntektől vasárnapig 9-től este fél hatig látogatható

Belépő: a Lepkekert az állatkerti belépő megvételével látogatható: felnőtteknek 2800, gyerekeknek 1900, diákoknak 2000 forintért cserében. Kedvezményekről itt olvashat.

Debrecenben a bábszekrény a legnagyobb kincs

Debrecen az elmúlt három évben szépen kikerekedett, a Nagyerdei Kultúrpark fejlesztésére szánt egymilliárdból pedig az állatkertnek is jutott - ahol 2014 őszén egy lepkeházat is avattak, legutóbb pedig egy szafari vonatot állítottak forgalomba. A pálmaházban kialakított lepkeházban 25 faj 450 lepkéje kápráztatja el a szemeket, és köztük olyanok is, amelyek angliai és közép-amerikai tenyésztőhelyekről érkeztek hazánk első vidéki állatkertjébe. Néhány ezek közül alig egy hétig él, ilyen például a jellegzetesen szeptember végén, október elején kikelő Atlasz, amely a világ legnagyobb éjszakai lepkéjének számít a 25 centiméteres szárnyfesz-távolságával. De hasonlóan látványos darab az akár két hónapot is megélő, szintén hatalmas kék színű Azúrlepke.

A szekrény, ahol bábokból nevelik a lepkéket

Fotó: Debreceni Állatkert



A pálmaházban a lepkeházon kívül egy rovarparkot is berendeztek, ahol a sok kis ízeltlábú mellett pókok, skorpiók és ezerlábúak életébe leshetünk be. De talán még látható az az óriás maláj botsáska is, amely 55 centiméteres hosszával a világ egyik legnagyobb rovarának számít. És a ritkaság szekciót képviseli a 22 centiméteresre megnövő brazíliai óriás szőke tarantula is. A debreceni lepkepavilon a hazai állatkertjeink többségével szemben egész évben látogatható, mert év közben többször is érkezik az amerikai kontinensről bábszállítmányuk, ezért a látogatókat mindig várja néhány frissen kikelt imágó-csoda.

Nyitvatartás: nyári időszámítás idején 9-től este hatig, téli időszámítás alatt 9-től 16 óráig

Belépő: A lepke és rovarház normál állatkerti belépővel látogatható, felnőtteknek 1800, gyerekeknek 1300, diákoknak 1500 forintért. Minden más kedvezményről itt olvashat.

A bécsi lepkeház kívülről is pompázik

Állandó jelleggel nyitvatartó lepkeházat hazánkhoz legközelebb Bécs központjában találunk Schmetterlinghaus néven. A béke és nyugalom trópusi oázisaként írják le ezt a helyet, amely ötszáz pillangójával és lepkéjével együtt a világ egyik legszebb szecessziós épületében kapott otthont, közvetlen a Pálmaház épülete mellett. Pálmalevelek alá beálló emberalakú szobrok, egzotikus virágok és sziklákkal tagolt, csendes vízesések között repkednek a lepkék, akiknek érzetét gyakran becsapja egy-egy színesebb művirág, amit az összefüggő, buja növényzet látszatának megteremtéséért vetnek be. De összességében mégicsak olyan érzése lehet a látogatónak, mintha egy dzsungelben sétálna.

A világ legnagyobb éjszakai lepkéje az Atlasz lepke

Fotó: Schmetterlinghaus



A boltíves apró üveglapokkal fedett épület két szinten járható be, már ha egy külön szintnek tekinthetjük azt a magasba emelt eldöntött óriás fatörzset, amely egy picit kettészeli a teret. Sokan innen próbálnak meg fotózni, habár a lencséket a párás meleg itt is próbára teszi. A lepkeházban 40 euróért - minimális létszámtól függetlenül, de a jegyáron felül - vezetett túrát is tartanak, amely után egy, a lepkék izgalmas birodalmáról szóló természetfilmet vetítenek.

Hol? A Császári Palota mögött, a Burggarten park oldalán, az Operától 200 méterre.

Nyitvatartás: októberben még hétfőtől péntekig 10-től 16.45-ig, hétvégén és ünnepnap 10-től 18.15-ig, novembertől márciusig minden nap 10-től 15.45-ig

Belépő: felnőtteknek 6,5 euró, diákoknak 25 éves korig 5 euró, családi és egyéb kedvezményekről bővebben itt.

Padovában kell keresni Itália legrégibb lepkeházát

Sőt, a padovai Casa de Farfalle saját weboldalán a világ első lepke- és tündérkertjeként emlegeti magát, így aztán nem tudni, hogy tényleg ők vagy az angolok láttak hamarabb fantáziát a látogatható szárnyas pavilonokban. Mindenesetre a kert az afrikai, ázsiai és az amazonasi esőerdők atmoszféráját igyekeszik visszaadni hangokkal, színekkel, növényekkel és trópusi rovarokkal, és mindezt elkülönített területeken, interaktív látványelemek segítségével. Van itt Édenkert, ahol egy ősrégi trópusi fát borítanak be a színes, nagyobb méretű pillangókkal és lepkékkel, és van egy kert, ahol erdei koboldokkal, orkokkal és tündérekkel is lehet találkozni kerámia szobrok formájában.

A vezetett túrának része az az előadás is, amely a világ egyik legkülönlegesebbnek tartott lepkéjéről szól. A királylepke ugyanis az egyetlen rovar, amely Kanadától Mexikóig is képes elvándorolni, ezzel pedig a rovarok között a legkitartóbb repkedő vándornak számít (rövid kis életük felében ők szó szerint, tényleg úton vannak). Tavaly egyébként amerikai tudósok fejtették meg belső iránytűjük működését, amely a két hónapig tartó utazásuk során segíti ezeket a rovarokat.

Hol? Montegrotto Terme településen, pontos cím és térkép itt
Mikor? hétfő kivételével minden nap fél tíztől délután öt óráig
Mennyiért? felnőtteknek a belépő 9 euró, gyerekeknek 7 euró

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek