Fekete, szőrös és cuki: ugrótamarin született Szegeden

Fekete, szőrös és cuki: ugrótamarin született Szegeden

 

 

A Szegedi Vadaspark újabb állatkával gyarapodott: ezúttal ugrótamarin született. A szőrös apróság egyelőre anyja hátán csimpaszkodva éli mindennapjait.

Ügyes kis rejtőzködő a bébitamarinFotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark

 

Nem mindennapi esemény ez, mert tizenhat évnek kellett eltelnie, mire az ugrótamarinok szaporodni kezdtek. A fajmegmentési program keretén belül Szegeden került össze a szülőpár, akik nászából ez az utód született. A szeptember 20-án született kicsit a látogatók is megleshetik már, a Vadaspark trópusi házában.

A Szegedi Vadasparkban az idén már több cukiság is napvilágot látott: többek között egy közel sem ijesztő sátánmajom, helyes kis alpesi mormoták és egyre több a kölyök krokodil is.

A Goeldi-tamarin az egyik legkésőbben felfedezett főemlős, csak 1904-ben írta le a svájci zoológus, aki a nevet adta a majomnak. Több tulajdonságát tekintve is kitűnik a karmosmajmok sorából, például kettő helyett egy utóda születik, amely először két hétig az anyjába kapaszkodik. Majd az apa veszi át őt, végül, kb. 4 hetes korában az egész család együtt neveli, az idősebb testvéreket is beleértve. Kisebb családokban élnek, viszont a karmosmajmok többi fajához képest nagyobb területen belül mozognak. Gyümölcsökön, gombákon, rovarokon kívül előszeretettel fogyasztanak kisebb gerinceseket is, gyíkokat és madárfiókákat egyaránt. A másik nevük, az ugrótamarin a jellegzetes mozgásukra és kiváló ugrási képességükre utal, hiszen 4 métert is tudnak ugrani két faág között. Amazónia nyugati részén élnek, a trópusi esőerdők alsóbb lombkoronaszintjein mozognak, sokszor a sűrű bambusz között – tudtuk meg a részleteket a Vadaspark honlapjáról.

Ha erre jár, ne feledje: a Vadasparkban immár negyedszer lesz Halloween-buli, október 31-én. Ennek témája minden évben más – aki az idén aratni akar, jetinek vagy más mitológiai, legendás lénynek öltözik. Ha városi csavargásra és programokra vágyik, Szegeden amúgy is érdemes egy hétvégét eltölteni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek