Ruhadarabról nevezték el a Nyíregyházi Állatpark kéthetes alpakáját

  Ruhadarabról nevezték el a Nyíregyházi Állatpark kéthetes alpakáját.

  Családi örömök érték a Nyíregyházi Állatpark alpakáit – írja az MTI, és képeket is közöl a kis csődörről.

  Mint az Állatpark Facebook-oldalán megtudtuk, az apróság barna bundával és fehér „zoknikkal" látta meg a napvilágot.

  Íme a névadó fehér zoknik
  Galéria: Kéthetes a Nyíregyházi Állatpark kis alpakája
  Fotó: Balázs Attila / MTI

  A kis csődör nyolc kilogrammal született, s körülbelül öt-hat hónapos koráig fog anyatejjel táplálkozni. A csaknem tizenegy hónapnyi vemhesség elteltével világra jött csikó, mint a patások általában, rendkívül fejletten jött a világra, és néhány órával a születése után már lábra is állt. Jelenleg szinte minden idejét anyja mellett tölti, de a kifutójával és a nyolc fős alpaka csapat többi tagjával is ismerkedik. Míg szülei egyszínű barna bundájúak, a 15 napos csikó teste barna szőrű, míg lábai fehér mintázatúak, így a feltűnő külső miatt kapta a Zokni nevet gondozóitól.

  Az alpaka (Vicugna pacos) a jóval ismertebb láma rokona, az újvilági tevefélék közé tartozik. Amíg azonban a lámát többhasznú háziállatnak tenyésztették ki Dél-Amerika őslakói, addig az alpakát elsősorban a gyapja miatt tartják, mivel az igen jó minőségű, rendkívül finom szálú, kiváló hőszigetelő, nem zsírosodik és nem allergén.

  Az Inka Birodalomban különleges tiszteletben részesítették a fajt: gyapjából készült a királyi öltözék, és számos vallási szertartásban részt vett az „istenek ajándéka".

  Nézze meg galériánkat!
  Galéria: Kéthetes a Nyíregyházi Állatpark kis alpakája
  Fotó: Balázs Attila / MTI

  Napjainkban elsősorban Peru, Bolívia és Chile területén tenyésztik, itt él a világ hárommilliós alpaka állományának mintegy 99%-a.

  A kis patást már a látogatók is megtekinthetik az Andok kalandok függőhídjáról, ahol tapírokkal és kapibarákkal (vízidisznókkal) él társbérletben a Dél-Amerika bemutató legfiatalabb tagja. A Nyíregyházi Állatparkban ő csak egy a sok baba közül, aki idén látta meg a napvilágot: ha arra járunk, megnézhetjük az anyja hátáról szemlélődő legújabb kismakit, egy kisbölényt, aki még nincs két hónapos sem, és egy hófehér tevecsikót is.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!