Előbújtak az erszényekből a nyíregyházi óriáskenguru-bébik

  Előbújtak az erszényekből a nyíregyházi óriáskenguru-bébik

   

  Már láthatók a Nyíregyházi Állatpark három és félhónapos vörös óriáskenguru bébijei, a hét tagot számláló csapat az országban csak itt látható - írja Facebook-oldalán az állatkert.

  Fotó: Nyíregyházi Állatpark / Facebook

  A régebb óta tartott kis méretű benett-kenguruk mellett a park három éve már vörös óriáskengurukat is bemutat, ebben az évben ráadásul két nősténynek is született kölyke. Valamennyi kenguru faj jellemzője, hogy az utód nagyon fejletlenül jön a világra, szinte embrionális állapotú, szőrtelen, és mindössze 0,75 dekagrammot nyom. Hátsó végtagjai és farka inkább csak kezdemény, szemei még nem nyíltak ki. Születése után az apróság, viszonylag erős mellső lábaival mászni kezd anyja szőrén a biztonságot nyújtó erszény felé. Majd ahogy eléri azt, a négy csecsbimbó közül választ magának egyet, és azt bekapva állkapcsa közé szorítja. Az elkövetkező hetven napban pedig úgy csüng rajta, mintha hozzá nőtt volna.

  Öt hónapos korukban kezdenek aztán hasonlítani a kifejlett állatokra, miközben fejüket kidugva ismerkednek a külvilággal. Ahogy a kölykök növekednek, egyre több időt töltenek az erszényen kívül, és bár nyolc hónaposan végleg elhagyják azt, kb. 3-4 hónapig még visszajárnak szopni. A Nyíregyházi Állatparkban a héten a szerencsésebb vendégek már láthatják a három és félhónapos kölyköket, akik általában anyjuk erszényéből kikandikálva szemlélik a világot.

  A vörös óriáskenguru a világ legnagyobb ma élő erszényes állata, tudományos neve (Macropus rufus) vörös nagylábút jelent, utalva a tekintélyes hosszúságú hátsó lábra. Míg a nőstény mindössze negyven kilogrammos, a hím akár 90 kilogramm testtömegű is lehet. Tápláléka általában igen alacsony tápértékű fűfélékből áll, de cserjék leveleit is fogyasztja. Ausztrália ikonikus állata vízben szegény területeken, száz egyedből álló csoportokban él, és akár 50 km/órás sebességgel képes ugrálni.

  Újabb cikkünk ebben a témában:

  Ruhadarabról nevezték el a Nyíregyházi Állatpark kéthetes alpakáját 
  Találja ki, melyikről!

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!