Európa legidősebb hiúzát a Budakeszi Vadasparkban kell keresni

Európa legidősebb hiúzát a Budakeszi Vadasparkban kell keresni

 

Hubert, a vadaspark nagyragadozója idén ünnepli 23. életévét, és ezzel feltehetően kontinensünk korelnöke. A fokozottan védett, Európa vadonjaiból szinte teljesen eltűnt eurázsiai hiúzt a vadaspark szakemberei még a széltől is óvják, és ez a hajlott korú macskaféle esetében már valóban szó szerint értendő - írja közleményében a Budakeszi Vadaspark.

Forrás: Travelo

 Az állatkertekben és a vadasparkokban a stresszmentes életkörülmények, a szakszerűen megtervezett táplálás, a gondos orvosi ellátás megléte és a természetes ellenségek hiánya miatt az állatok jóval tovább élnek, mint a vadonban. Hubert 2011-ben érkezett a számára nyugdíjas szállást nyújtó Budakeszi Vadasparkba, bár már akkoriban is aggastyánnak számított – a vadonban ugyanis egy hiúz átlagosan, legjobb esetben is csupán csak 13 évig él.

A kifejlett eurázsiai hiúz testtömege 18-38 kg, marmagassága 60-75 cm, testhossza 80-130 cm, amihez 15-25 cm-es farokhossz adódik. Nyáron vörösesbarna, télen szürkés árnyalatú, apró sötét foltokkal pettyezett bundája és jellegzetes szakálla van. Különös ismertetőjegye a fülhegyen található szőrbojt, az úgynevezett fülpamat. Latin neve, a Lynx Lynx, az éleslátásra utal.

A sziklás tisztásokkal kecsegtető, háborítatlan, sűrű lombkoronájú erdőket kedveli. Méltósággal, és ha kell, erődemonstráció útján uralja és védi saját területét, így nem árt óvakodni a sárga testnedvvel körbecsíkozott intim szférájától, mert a végén még pórul járhat az óvatlan betolakodó - fogalmaz közleményében a vadaspark. Élőhelyén a nyugalomnak kiemelt szerepe van, a zavarásra érzékeny hiúz állománya az ember terjeszkedése miatt hazánkban a XX. század folyamán drasztikusan lecsökkent, később eltűnt fajnak is nyilvánították.

Fotó: Surányi Linda / Budakeszi Vadaspark

 Hajdanán egész Európában elterjedt volt, mára azonban veszélyeztetett faj, amely Magyarországon 1988-tól tartozik a fokozattan védett állatok körébe. A 80-as évektől kezdve, a szlovákiai Kárpátokból származó egyedek miatt csupán szórványos hiúz-észleléseket regisztráltak. Jelenleg a Zempléni-hegységben és az Aggteleki-karszton élnek vadon hiúzok, de számuk csupán 5-10-re becsülhető.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Életnagyságú dínók érkeztek a Budakeszi Vadasparkba - 2017.06.20.Eddig is bőven volt mit nézni a Vadasparkban, most ráadásul a Jurassic Parkba csöppenhetünk. Az élethű szobrokon túl játszani is tudnak itt a gyerekek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek