Először láthatók törpe marák a fővárosi állatkertben

    Először láthatók törpe marák a fővárosi állatkertben

    A Dél-Amerikában őshonos állatkák sokkal kevésbé ismertek, mint legközelebbi rokonaik, a nagy marák. Ezt a fajt - a régi idők állatállományára vonatkozó feljegyzések szerint – eddig még soha nem tartottuk az elmúlt 151 évben, sőt, annak sem találtuk nyomát, hogy más magyarországi bemutatóhelyen foglalkoztak volna velük - olvasható a Fővárosi Növény- és Állatkert oldalán, ahol az intézmény történetében először láthat a közönség ilyen kis rágcsálókat.

    Bagosi Zoltán / Fővárosi Állat- és Növénykert

     A három kisállat januárban érkezett az egyik csehországi állatkertből, a Fácánház végében alakítottak ki számukra bemutatóhelyet. Kissé félénk állatok ugyan, de azért a nap nagyobb részében már zavartalanul láthatják őket az érdeklődők.

    A marák a rágcsálók rendjébe, azon belül a tengerimalacfélék családjába tartozó emlősállatok. Két fajuk is ismeretes, a nagy mara és a törpe mara. A nagy mara kifejezetten jellemző állatkerti állat, szinte minden állatkertben lehet velük találkozni. Budapesten a tartásuk több évtizedes múltra tekint vissza, így a budapesti állatkert rendszeres látogatói is jól ismerhetik. A törpe maráról már nem mondható el ugyanez, mert egyrészt kevés állatkertben foglalkoznak velük, másrészt a kutatók figyelme is inkább a nagy marák, és kevésbé a törpe marák felé irányul.

    A törpe marák Dél-Amerikában, ezen belül Argentína, Bolívia és Paraguay területén élnek. Száraz erdőségekben, bozótos és füves területeken, de vizes élőhelyek közelében is előfordulnak. A nagy maráknál jóval kisebbek: amíg egy nagy mara testhossza – pontosabban az orra hegyétől a farok tövéig mért „fej-törzs hossza" – 70-75 cm körül szokott lenni, a törpe maráknál ez a testméret ritkán haladja meg a 45 cm-t. A súlyuk is csak 1,8-2,3 kg, szemben a nagy marákkal, amelyek általában 7-12 kilót nyomnak.

    Táplálékuk az esős évszakban főként lágyszárúakból, fűfélékből, levelekből, a száraz évszakban kaktuszból és broméliákból áll. Nem vetik meg a magvakat, illetve a különféle gyümölcsöket sem. Nappali állatok, általában reggel és késő délután a legaktívabbak. Meglehetősen fürgék és ijedősek - ami nem is csoda, a törpe marák számos ragadozó, köztük a jaguár, a puma és a különféle pamparókák étlapján is szerepelnek.

    A faj szaporodásáról csak kevés megfigyelés áll rendelkezésre, de ezekből már sikerült megállapítani, hogy a vemhességi idő mintegy 77 nap, a nőstények pedig általában 2-5 utódot hoznak világra ellésenként. Az újszülöttek meglehetősen fejlettek, néhány órával világrajövetelük után már szaladni is képesek.

    Újabb cikkünk ebben a témában:
    Újra egzotikus lepkék közt sétálhat a Fővárosi Állatkertben - 2017.05.31.
    Több száz pillangó és szemet gyönyörködtető virágok jellemzik a megújult Lepkekertet.

    Szóljon hozzá
    0 hozzászólás
    Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

    Utazzon!
    Az oldalról ajánljuk!