Így vigyázzon a teknősbébikre a tengerparton!

  Így vigyázzon a teknősbébikre a tengerparton!

  Floridának a mexikói-öbölbeli partszakaszán most kezdik lerakni tojásaikat a teknősök. Ennek apropóján a helyi Clearwater Marine Aquarium videót tett közzé, és egyben tanácsokkal is ellátja a strandolókat, hogy mi a teendő, ha a tojásból kibújt teknősbébiket találnak a parton, olvastuk a Facebookon.

  Egy teknősbébi első lépései a víz feléFotó: Gabriel Saldana / Flickr.com

  A tanácsok nem csak Floridában, bárhol jól jöhetnek. Az első az, hogy alkonyatra szedjük össze minden holminkat a parton, mert ekkor a legvalószínűbb, hogy felbukkannak. A napközben ásott gödröket mindig temessük be, mielőtt távozunk. Esti séta során ne használjunk zseblámpát vagy más, erős fényt (például autónk fényszóróit ne irányítsunk a strandra, ha mellette parkolunk), hiszen a kisteknősök ösztönösen a vízfelszín csillogásának irányába indulnak, és ezzel eltérítenénk őket céljuktól, a tengertől. Nyilvánvaló, hogy az éppen fészküket rakó teknősmamák és a bébik sem szeretik a társaságot, így ne menjünk oda hozzájuk, és bármilyen csábító, ne érintsük meg őket.

  A tengeri teknősöknek mind a hét alfaja veszélyeztetettnek számít, írja a Rough Guides. Floridában és a Karib-tengeren, illetve Malajziában is a tavaszi-nyári hónapokban raknak fészket a teknősök, de például Sri Lankán november és május között, Ománban szinte egész évben (július a főszezon), a görög-szigeteken augusztustól októberig születnek teknősbébik. Ha közelebbről szeretné megismerni őket, inkább szegődjön el önkéntesnek a teknősmentőkhöz!

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!