Csíkos apróság hancúrozik a fővárosi állatkert patás kifutójában

  Csíkos apróság hancúrozik a fővárosi állatkert patás kifutójában

  Nagyokat szaladgál és hancúrozik a kifutóban az Állatkert legifjabb zebrája. A csikó április 15-én született, és szép időben kora délutánonként dél és kettő óra között már a kifutóba is kiengedik a gondozók - olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményében.

  A jövevény anyja, Tina 2008 áprilisában született Hollandiában, az Észak-Brabant tartományban található Beksee Bergen Szafariparkban. Kétéves korában került Budapestre. A csikó apja, Zucchero, akit „Cukornak" is szoktak becézni, már majdnem hétéves, és 2012-ben érkezett a franciaországi Peaugres szafariparkjából. A nemrégiben született kicsi egyelőre még nem kapott nevet, de azt már sikerült megállapítani, hogy nőstény állatról van szó.

  A zebráknál majdnem pontosan egy év a vemhességi idő. Ellésenként csak egy csikó szokott születni. Az újszülött néhány órával világra jövetele után már lábra is áll, ahogy ez a patás állatok körében szokás. A fiatalok 6-9 (sőt néha 11) hónapos korukig isznak anyatejet, bár a kezdetben kizárólagosan fogyasztott tej mellett már néhány hetes korukban kóstolgatni, szálazgatni kezdik a felnőttek táplálékát is. Majd néhány hónap elteltével egyre inkább a csökkenő mennyiségű tej, és a növekvő mennyiségű szilárd takarmány jellemzi a táplálkozásukat. A fiatal zebrák másfél-kétéves korukig érik el az ivarérettséget.

   

  Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

  A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1894 óta foglalkoznak zebrákkal, bár az azóta eltelt 123 év során előfordult, hogy átmenetileg szünetelt a tigrislovak tartása. Az első budapesti – és egyben az első magyarországi – zebracsikó 1930. július 6-án született. A zebrák három faja, illetve 8-10 különféle alfaja közül az idők során többet is bemutatott az Állatkert, a múltban akadtak Wahlberg-, Chapman-, sőt még Grévy-zebrák is Budapesten.

  Mostanában az alföldi zebra egyik alfajával, az úgynevezett Böhm-zebrákkal találkozhat a főváros állatkertjének közönsége. A nemrégiben született csikó és szülei, Zucchero és Tina mellett egy további tenyészállat, a Romy nevű kanca is része az állatkerti zebraménesnek. 2015 januárjában Romy és Zucchero nászából is született már csikó: az állat a Rozi nevet kapta, és 15 hónapos korában utazott el egy másik állatkertbe.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!