Ritka kismajommal lett gazdagabb a Nyíregyházi Állatpark

  Ritka kismajommal lett gazdagabb a Nyíregyházi Állatpark

  Zászlósfarkú gereza született a Nyíregyházi Állatparkban. A hat hónapnyi vemhesség után világra jött kölyök jelenleg fekete és szürke színű, de pár hét múlva már az oldalán és farkán lévő bunda fehér lesz.

  A gereza család legifjabb tagja már a külső kifutóval is ismerkedikFotó: Nyíregyházi Állatpark / Facebook

  Az állat oldalán végighúzódó fehér sörény a helyváltoztatásban tölt be fontos szerepet, hiszen mikor kitárt végtagokkal és vízszintes testtel ugrik le a magasból, az oldalán lévő zászlószerű szőrgallér csökkenti az esés sebességét. A kis állat születése nem mindennapi esemény, mivel tavaly világszerte mindössze 47 zászlósfarkú gereza született az állatkertekben.

  Fotó: Nyíregyházi Állatpark / Facebook

  A Közép-Afrika egyenlítői területein élő állatok jellemzői, hogy hófehéren születnek és bundájuk színe több hónap alatt válik hasonlóvá a felnőtt egyedekéhez. A zászlósfarkú gerezák táplálkozásukat tekintve igen különösek, mivel elsősorban leveleket esznek. Ehhez alkalmazkodva gyomruk sokkal inkább a kérődző patásokéhoz hasonlít, mint a többi főemlőséhez, ezért állatkerti takarmányozásuk is speciális.

  Sok lombot és magas rosttartalmú zöldséget fogyasztanak. Feltűnő megjelenésük száz évvel ezelőtt csaknem a vesztüket okozta, fehér szőrgallérjukat az afrikai törzsek fejdísz készítésre használták, valamint Európában is nagy volt a kereslet bundájuk iránt.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!