Friss videókon az aggteleki farkascsalád

Friss videókon az aggteleki farkascsalád

Fiatal farkast, és egy játszadozó farkascsaládot is lencsevégre kaptak az Aggteleki Nemzeti Park területén. A dolog aktualitása, hogy a nagyragadozók a közelgő szarvasbőgés miatt veszélybe kerülhetnek. A WWF ezért a napokban újabb kameracsapdákat ad a nemzeti parknak a további kutatások segítése, és az állatok védelme érdekében.

A kameracsapda augusztus elején rögzített egy éjszakai és egy nappali felvételt, amelyek első másodperceiben egy fiatal szürkefarkast láthatunk. (Utóbbit az alábbi videón láthatják.) Az állat útvonalát közel egy hónapja figyeli Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kutatója.

 "A WWF kameracsapdájával felvett fiatal farkas követése vezetett el a családjához, amelynek idei, 3-3,5 hónapos kölykeiről – a fiatalabb testvérekről – néhány hete friss felvételeket közölt a nemzeti park. Az egyed egyike a tavaly született kölyköknek. Tisztes távolságból, de állandóan követi a falkát, igyekszik elcsenni a maradékaikat, és a közelükben maradni. Az önálló vadászatot még csak tanuló fiatal farkas így a falka révén biztonságosabban juthat kiegészítő táplálékhoz. Voltaképpen épp ez a ragaszkodás segített minket abban, hogy a család nyomára bukkanhassunk" – közölte a kutató.

A farkascsalád életéről, az idén született kölykökről és a környezetükben élő "rokonokról" újabb felvételek kerültek elő, amelyeken nemcsak a falka életének mindennapjai láthatók, hanem a színes erdei életközösség más lakói is.

 "Ezek a kölykök is, mint már több éve bizonyítottan Magyarország területén születtek, ami jelzi azt, hogy az élőhelyük védelmében tett erőfeszítéseknek van eredménye. Ugyanakkor a most még békésen hancúrozó kölykök szeptember végén útra kelnek, megismerkednek a falka vadászterületével, mely több száz négyzetkilométer nagyságú. Így a közelgő szarvasbőgés és a téli hajtóvadászatok miatt fokozott veszélybe kerülhetnek" – hívta fel a figyelmet Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója.

"Annak ellenére, hogy a farkas 1993 óta védett állat Magyarországon és elejtése több éves börtönbüntetéssel sújtható, a mai napig kapunk híreket illegális elejtésekről. A napokban újabb kameracsapdákat helyezünk el az érintett területen. Minden érintett – helyben élők, erdészek, vadászok, természetjárók – segítségét kérjük abban, hogy a közelgő szarvasbőgés idején körültekintően, az erdei nagyragadozókat és élőhelyüket tiszteletben tartva járják az erdőt, amelyben jut hely mindannyiunk számára" – mondta el Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programjának vezetője.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek