Dél-Afrikában kapott menedéket az utolsó gázai tigris

Dél-Afrikában kapott menedéket az utolsó gázai tigris

A Dél-Afrikai Köztársaságban, egy tágas nagymacskamenhelyen kapott menedéket a Gázai övezet utolsó tigrise, amely eddig egy másik tigris kitömött tetemével együtt sínylődött egy szűk ketrecben a palesztin terület egyik állatkertjében.

Laziz, a hétéves hím bengáli tigris csütörtökön érkezett meg repülőgépen Dél-Afrikába, a Lionsrock nagymacskamenhelyre, ahol 1000 négyzetméteres, pancsolótóval is rendelkező kifutóban élheti le élete hátralévő részét. A menhelyen már 90, a világ különböző részéről kimentett nagymacskát tartanak.

Laziz, a kilencéves hím bengáli tigris a Lionsrock Nagymacskamenhelyen 2016. augusztus 25-én, miután megérkezett az állatvédők által a világ legrosszabb állatkertjének tekintett Gázai övezetbeli lakhelyéről a dél-afrikai BethlehembeFotó: Themba Hadebe / MTI

A világ legrosszabb állatkertjének tartott Hán Junisz-i vadaspark lakóinak megmentésére a Négy Mancs nemzetközi állatvédő szervezet indított akciót, miután megtudta, hogy az elszegényedett intézmény éhen halt, stressztől és betegségekben elpusztult állatok mumifikálódott vagy kitömött tetemeit teszi közszemlére.

A 2007-ben létesült állatkert valaha mintegy 100 állatot tartott, a szabadidő eltöltésének felkapott helyszíne volt, ám az állatok többsége elpusztult az elmúlt évek három izraeli-palesztin háborújában és az izraeli-egyiptomi blokád okozta ínség miatt. A Gázai övezetben még az emberek kétharmada is külföldi segélyekből él.

Az állatok pusztulása és a látogatók elmaradása miatt a Hán Junisz-i állatkert már nem volt képes etetni az állatokat, ezért a Négy Mancs segítségével az intézményt felszámolták, a még élő 16 állatot szerdán Izraelbe, Jordániába és – a fenséges tartású, ám csontsoványra fogyott tigrist – Dél-Afrikába szállították.

A gázai vadasparkban élő állatok nyomorúságának szimbólumává vált Laziz Szenegálból származott, és egy alagúton csempészték be Egyiptomból az embargó sújtotta palesztin területre. A kisebb állatok többsége – köztük két óriásteknős, két sas, két tarajos sül, egy emu és egy pelikán – Jordániában, az Ammánhoz közeli New Hope Center állatmenhelyen, több majom pedig egyelőre Izraelben jutott menedékhez.

Laziz a menhelyenFotó: Themba Hadebe / MTI

A háborúskodást és a blokád okozta utánpótlási gondokat megsínyli a többi gázai állatkert is. 2009-ben egy gázavárosi állatkert például szamarakat festett csíkosra, mert túl költséges lett volna számára valódival pótolni a harcokban elpusztult zebrákat.

A Gázai övezetben született első kisoroszlánok, amelyeknek világra jöttét 2013-ban politikai győzelemként ünnepelte a Hamász, a szaktudás és a megfelelő eszközök hiánya miatt napokon belül elpusztultak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek