Elszaporodtak az aranycerkófok egy kínai nemzeti parkban

Több mint duplájára nőtt az aranycerkófok száma 1990 óta a kínai Hupej tartományban található Sennungcsia nemzeti parkban, ahol most több mint 1300 él a főemlősből.

Fotó: Wikipedia / Marie de Carne

A populáció növekedése miatt az aranycerkófok megjelentek a szomszédos Patung és Hszingsan megyék területén is - idézi az MTI a nemzeti park kutatóközpontját vezető Jang Csingjüant. A nemzeti park egy évvel ezelőtt kezdett a területén élő védett állatok számlálásába. Az aranycerkóf 1990-es első számlálásának eredménye szerint 501 példány élt a park területén - tette hozzá.

A Sennungcsia nemzeti parkban élő aranycerkófok a faj öt alfajának egyikébe, az arany piszeorrú majmok közé tartoznak, amelyek többnyire a délnyugat-kínai Szecsuán, az északnyugati Senhszi és Kanszu, valamint a közép-kínai Sennungcsia tartomány területén élnek. Az aranycerkóf a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett, elsőrendű védelem alatt álló fajok között szerepel.

A Hupej tartomány északnyugati hegyei között fekvő nemzeti parkot az UNESCO júliusban Isztambulban ülésező világörökségi bizottsága vette fel a világ természeti örökségi helyszínei közé.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek