Nyíregyházára érkeztek a kis herceg nagyfülű rókái

  Egyes feltételezések szerint Antoine de Saint-Exupéry leghíresebb művében szereplő rókát - a kis herceg legjobb barátját - nem az európai vörös róka, hanem a sivatagi róka ihlette. Belőle kettővel is találkozhat Nyíregyházán.

  Új faj érkezett a Nyíregyházi Állatpark különleges külsejű állatait felvonultató gyűjteményébe, a Viktória házba. Mostantól egy sivatagi róka pár is látható a kaktuszokkal tarkított kifutóban.

  Galéria: Sivatagi rókák NyíregyházánFotó: Nyíregyházi Állatpark

  A rókák eredetileg Észak-Afrika sivatagaiban élnek, mókás testfelépítésük élőhelyükhöz alkalmazkodott. Tömött bundájuk kitűnő hőszigetelő képességgel rendelkezik, így megvédi az éjszaka vadászó állatokat a sivatagban uralkodó éjjeli hidegtől.

  Szőrük világos színezete nem csak kiváló rejtő színt biztosít, de hatékonyan veri vissza a hőt, így nappal véd a túlmelegedés ellen is, míg szőrös mancsaik egyrészt tompítják lépteik zaját, másfelől védik a nappali homok perzselő forróságától őket. Túlnyomórészt hússal táplálkoznak, kisebb gerinceseket, és gerincteleneket fogyasztanak, ám megeszi a tojást, a bogyókat és gyümölcsöket is.

  Galéria: Sivatagi rókák NyíregyházánFotó: Nyíregyházi Állatpark

  Egyes feltételezések szerint Antoine de Saint-Exupéry leghíresebb művében, A kis hercegben szereplő Rókát – a kis herceg legjobb barátját – nem az európai vörös róka, hanem a sivatagi róka ihlette. 1935 végén az író egyik társával kényszerleszállást hajtott végre Egyiptomban, a Szaharában, ahol több ízben látott sivatagi rókákat, de 1928-ban, Nyugat-Szaharából is egy olyan levelet írt húgának, melyben említést tett ezekről az állatokról.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!