Nyilvántartásba vette a pumit az amerikai ebtenyésztők klubja

  A felvétellel a pumi előtt is megnyílt az út, hogy részt vehessen a Westminster Kennel Clubon és más nagy amerikai kutyakiállításokon.

  A pumi ezzel a 190. fajta lett, amely bekerült a legrégibb amerikai fajtanyilvántartásba, tehát versenyezhet a legnevesebb amerikai kutyakiállításon, a Westminster Kennel Club rendezvényén, számolt be az MTI.

  Fotó: Thomas Pitera, MTI/AP/American Kennel Club

  A rövid, göndör szőrű, lebicsakló fülű kutya tanulékony, élelmes, nagy munkabírású fajta a szakértők szerint. A 9-13 kilogrammos pumit évszázadokon át használták Magyarországon marhacsordák, birkanyájak és sertéskondák terelésére, rokona a pulinak, amelyet az AKC már elismert.

  Az amerikai Magyar Pumi Klub elnöke, Chris Levy szerint ez a kutya nem annak való, aki "egész nap a kanapén ül és tévét néz". Levy, aki évtizedek óta fáradozik a fajta amerikai elterjesztésén, elmondta, hogy a pumik nagyon jól teljesítenek az ügyességi versenyeken és más kutyás sportokban, Amerikában nyulakat, csirkéket, kecskéket és még macskákat is őriznek.

  Ahhoz, hogy az AKC nyilvántartásba vegyen egy fajtát, egyéb kritériumok teljesítése mellett az is kell, hogy legalább háromszáz egyed éljen belőle az országban. Két másik fajtát, az amerikai meztelen terriert és az arab agarat januárban vették fel a regiszterbe, a jövő februári kutyakiállításon tehát már ők is részt vehetnek.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!