Nem guberálhatnak többet a medvék Tusnádfürdőn

  Medvebiztos szemeteskonténereket helyeznek ki a kukázó medvék által naponta látogatott székelyföldi Tusnádfürdőn - közölte csütörtökön a Hargita megyei önkormányzat.

   

  Borboly Csaba, az önkormányzat elnöke az MTI-nek elmondta: a konténereket vastag acéllemezből készítették, és csavarokkal fogják rögzíteni a lebetonozott lerakóhelyekhez. A konténereken úgy alakították ki a szemétbedobó nyílást, hogy a födelét csak egy biztonsági zár gombjának a benyomása idején lehessen kinyitni.

  Fotó: gulana - Indafotó


  A konténert így a kukázó medvék sem szétfeszíteni, sem felborítani nem tudják. Csak akkor férhetnek hozzá az eldobott szeméthez, ha valaki nyitva hagyja a szemétbedobó nyílást. A konténert az egyik oldalfal kinyitásával tudják üríteni.

  A 46 medvebiztos konténert a Hargita megyei önkormányzat integrált hulladékgazdálkodási projektje keretében vásárolták.

  A 90 százalékban magyarok által lakott Tusnádfürdő a medvék egyik fontos vonulási útvonalán fekszik, ezért a településen az állatok rendszeresen előfordulnak. A medvék egy része eddig a kukákban és a portákon keresett magának élelmet, és veszélyeztette a város lakosságát és a turistákat.

  Az erdészeti és környezetvédelmi szakemberek szerint az európai medvék harmada Romániában élő. Az elmúlt években Romániában számba vett 6000-6300 medve jelentős hányada Székelyföldön él. Kovászna megyében 1200-ra, Hargita megyében ezerre tehető a medvék száma.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!