Lemérték az Állatkert legnagyobb teknősét

Nyilvános teknősmérést tartottak a Fővárosi Állat- és Növénykertben a teknősök világnapja alkalmából. Az itt lakó óriásteknősök még növésben vannak, lesznek sokkal nagyobbak is.

A teknősök világnapja eredetileg az 1990-ben alapított American Tortoise Rescue teknősmentő szervezet kezdeményezése. Ennek nyomán 2000 óta minden május 23-án megtartják a teknősök világnapját azzal a céllal, hogy felhívják a széles nyilvánosság figyelmét erre az érdekes és változatos állatcsoportra, illetve azokra a veszélyekre, amelyek a teknősök fennmaradását veszélyeztetik, olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményében.

Bár az óriásteknősök szervezett vadászata ma már a múlté, az orvvadászat és az illegális befogás ma is sok fajt veszélyeztet, különösen a délkelet-ázsiai térségben. Emellett a vizek szennyezése, az adott területen nem őshonos fajok ember által történő behurcolása és betelepítése, de még a tengerpartok fényszennyezése is befolyásolja az egyes teknősfajok fennmaradását.

 

Az aldabrai óriásteknős - képünk illusztrációFotó: Ltshears - Trisha M Shears / Wikipedia

 

Még növésben vannak

 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol az ismert mintegy háromszázötven teknősfajból harmincat láthat a nagyközönség, a világnap alkalmából nyilvános teknősmérést tartottak. A hat aldabrai óriásteknős közül a legnagyobbat tették mérlegre, hogy a testtömegét pontosan megállapítsák. Erre nemcsak azért volt szükség, hogy nyomon követhessék a még mindig növésben lévő állatok gyarapodását, hanem azért is, hogy pontosan lehessen válaszolni a látogatók kérdésére, amikor az iránt érdeklődnek, hogy milyen súlyúak ezek az állatok.

A mérés nem volt egyszerű, mert az állat csak rövid ideig maradt mozdulatlan a mérleg teherfelvevő felületén. Ám végül sikerült megállapítani, hogy az állatkert legnagyobb teknőse 53 kg-ot nyom. Általánosságban ez tekintélyes méretnek mondható, habár az aldabrai óriásteknősök ennél kétszerte-háromszorta nehezebbek is lehetnek. A budapesti példányok azonban még fiatalok, egyikük életkora sem haladja meg a húsz évet, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező években további növekedésre lehet majd számítani. A mérés után az állat néhány percig szabadon sétálhatott a látogatók között, így aki arra járt, testközelből is megismerkedhetett a termetes hüllővel.

 

Teknősvédelem és teknősmentés

A Fővárosi Állat- és Növénykert a teknősök bemutatása mellett teknősvédelemmel is foglalkozik. A 2004-es és 2005-ös szezonban az intézmény részt vett az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által életre hívott Shellshock teknősvédelmi kampányban, illetve a hatóságok által lefoglalt teknősök elhelyezésében is.

Emellett a kert munkatársai évről évre jelentős számú Magyarországon őshonos mocsári teknőst mentenek, s ugyancsak a mocsári teknősök védelme érdekében befogadja az Állatkert azokat az ékszerteknősöket is, amelyeket tartóik máskülönben a hazai élővizekben engednének szabadon. Az újvilági eredetű ékszerteknősök ugyanis a hazai vizekben is megélnek, mi több, kiszorítják az őshonos mocsári teknősöket, ami komoly természetvédelmi problémát jelent.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek