Az apró kattabébik most Nyíregyháza legcukibb lakói

  Egy napon belül négy katta született a Nyíregyházi Állatparkban. A kölykök között van egy ikerpár is.

  Az apró kis állatok négy és fél hónapnyi vemhesség után jöttek a világra. Míg eleinte anyjuk hasán csimpaszkodva töltötték mindennapjaikat, a most egyhónapos állatok már a felnőttek hátán lovagolnak - olvasható a SóstóZoo közleményében. 

  Fotó: SóstóZoo

  Az újszülött gyűrűs farkú makik kék szemmel jönnek a világra, szemük pár hét után élénksárga színűvé változik. Öt hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, de két hónapos koruktól már szemezgetnek a gyümölcsökből, zöldségekből, hajtásokból és levelekből is. A Madagaszkár című animációs filmből ismert állatok könnyen felismerhetők hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról, amelyet járás közben magasra emelnek.

  Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, és a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon. Angolul és latinul is lemuroknak nevezik, mivel kiáltásaik a római lemures, azaz a holtak szellemeinek hangját juttatták anno a fajt kutató tudósok eszébe.

  Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat ivarérett hímjeivel szemben. Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban. A csoport minden nőstény tagja részt vesz a kicsik nevelésében, sőt az anyák egymás között is cserélgetik a kölyköket. És bár a katták általában egyetlen utódot hoznak világra, az ikerszülés sem ritkaság. A Nyíregyházi Állatparkban a most született négy kicsi között is van egy ikerpár.

  Fotó: SóstóZoo

  A parkban egyébként két gyűrűs farkú maki család él: a nagyobb tenyészcsapatban egy ivarérett hím él nőstényeivel – itt született a 3 kölyök –, a kisebb csapat egyetlen új apróságot számláló családjához pedig már a vendégek is bemehetnek.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!