Bekameráztak egy rétisas fészket a Gemenci erdőben

Webkamerán követhetjük egy rétisaspár életét, költését, de a fiókák nevelése és kirepülése is látható majd a Duna-Dráva Nemzeti Park területéről.

 

A Duna-Dráva Nemzeti Park egyik fokozottan védett faja a rétisas, melynek legerősebb kárpát-medencei állománya a Dél-Dunántúlon található. A Gemenci erdőben kihelyezett kamera segítségével a ritka ragadozó madár család mindennapjaiba láthatunk bele, a fészeképítéstől a tojásrakáson és költésen át a fiókák felneveléséig - olvasható a nemzeti park közleményében.

A kamerát még tavaly helyezték el Paks térségében, a közvetítés a múlt héten kezdődött. A kamera képén egy már több éve ott fészkelőrétisas pár látható. A kamerás megfigyeléssel a szakemberek az eddigieknél pontosabb információkhoz juthatnak a költés és a nevelés időszakáról, illetve arról, hogy a pár mikor etet, mikor táplálkozik, mikor van a fészek körül. A kutatók arra is kíváncsiak, hogy milyen táplálékot visz a fészekbe a réti sas. A vizek környékén ugyanis általában hallal táplálkozik, ez a fészek azonban távolabb van a Dunától, így az is kiderülhet, hogy ebben az esetben mennyi halat visz a fészekbe, vagy, hogy táplálkozik-e elhullott állatok tetemeivel, kisebb emlősökkel is. Mindennek egyben természetvédelmi jelentősége az is, hogy megállapíthatók azok az időszakok, amikor a ragadozó madarakat nem szabad zavarni.

Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park

 A webkamera közvetítése ezen az oldalon követhető, de a nemzeti park felhívja a figyelmet, hogy a vadon élő ragadozó madaraknál, így a rétisasnál is a betegség, gyengeség vagy rossz időjárás miatt elpusztulhat egy-egy fióka vagy akár az egész fészekalj. A Duna-Dráva Nemzeti Park ilyen esetekben nem avatkozik be, tiszteletben tartja a természet rendjét. A weboldalon arra kérik az érdeklődőket, hogy ne indítsanak mozgalmat a madarak megmentése érdekében.

Újabb cikkünk ebben a témában:
Majális helyett ökotúrákat kínál a gemenci erdő a természetbarátoknak - 2017.04.25.
Három nap Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek