Napozzon a mormotákkal Svájcban!

Azt gondolja, hogy Svájcban csak nagy hegyek vannak, tehenek meg fondü? Téved. Itt az idő, hogy felfedezze a mormotákat és a jó borokat!

Ha arra gondol, hogy miért is érdemes Svájcba utazni, biztosan sok minden eszébe jut: nagy hegyek, csodás sípályák, friss levegő, tiszta vizű tavak. Arra valószínűleg nem gondolna egyből, hogy itt található Európa egyetlen és rendkívül egyedülálló mormota parkja. Igen jól olvasta: mormota, és ha nem tudja, miért is olyan menő ez, most elmondjuk!

Galéria: Napozzon a mormotákkal Svájcban!Fotó: Thomas Trutschel / Europress / Getty

Nekünk magyaroknak például azért, mert nálunk nem nagyon élnek mormoták, módszeresen kipusztították őket ugyanis. Pedig régebben a Kárpát-Medencében annyira gyakori volt ez az állat, hogy a mormotapörkölt szinte kommersz fogásnak számított. A mormoták rendkívül cukik. Olyanok, mint egy nagyra hízott mókus (mókusfélék ugyanis) kaja gyűjtögetés közben. Néhány percenként két lábra állnak, figyelnek, és ha veszélyt látnak, a társaiknak fütyülnek. Összesen 14 fajuk van, amiből csak kettő él Európában, megfigyelni pedig nagyon nehéz őket.

Ezért is döntöttek úgy egy Genfi-tóhoz közeli hegyen, hogy mormota parkot hoznak létre. Ahol nemcsak természetesen ott élő mormotákban lehet gyönyörködni, hanem a világ minden pontjáról gyűjtöttek oda mormotákat. Főleg Ázsiából, a legtöbb fajuk ugyanis ott él. A Marmot's Paradise mára Svájc egyik legnépszerűbb turistacélpontja lett, bár őszintén szólva én el sem tudtam képzelni, miért utaznék el egy hegy tetejére, hogy mormotákat nézegessek.

Egyébként mondjuk elsősorban a vonatút miatt. Montreux-ból fogassal lehet felmenni a közeli Rochers de Naye hegyre, ami önmagában egy hatalmas élmény. Fokozatosan tárul elénk a hihetetlen kilátás, az egész Genfi-tó és a környező hegyek, jó időben még a Mont Blanc is látszik. Mondjuk én nem jó időben voltam, hanem hóviharban. Így kimentem a derékig érő hóban, egyszer körbefordultam a tengelyem körül, majd visszamentem az étterembe kávézni.

Kicsit később megnéztem a jurtákat is. Az volt ugyanis a nagy ötlet, hogy ha már a mormotákat idehozzák Mongóliából, akkor vigyenek hozzájuk jurtákat is, hátha úgy a mormoták majd otthonosabban érzik magukat. A mormotafigyelők pedig ott is aludhatnak, gyerekeknek például garantáltan életre szóló élmény egy jurtában aludni. Én mondjuk inkább alszom rendes szobában, pedig bennem, a svájciakkal ellentétben, vannak még sztyeppei gének. Pároknak szerelmi jurta is van franciaággyal – aki szereti az ilyen kalandokat, annak feltétlenül különleges.

Galéria: Napozzon a mormotákkal Svájcban!Fotó: Dea / G. Sioen / Europress / Getty

Összességében a Marmot's Paradise egy nagyon remek program, ami mindenképpen megér egy napot, ha amúgy is Montreux-ben vagyunk. Kézből etetni a mormotákat elég nagy élmény, miközben 2000 méter magasságban túrázhatunk. Én városi ember vagyok, Montreux-ben úgy éreztem, bármennyi időt el tudnék tölteni, de még én is azt mondom, hogy a mormotafigyelés is megér egy napot.

Aztán ha elegünk lesz a hegyekből, bármikor, 45 perc alatt visszaereszkedhetünk a Genfi-tó partjára, Montreux-be, amit nem véletlenül hívnak a Svájci Riviérának. Tényleg pontosan olyan érzés, mintha Franciaországban lennénk, - talán csak a kilátás szebb egy kicsit. Ráadásul mikroklímája révén remek az időjárás. A tó nagy felülete visszaveri a napot, így mindig jóval enyhébb az idő, mint Svájc többi részén. Hiába volt hatalmas hó a hegyekben, Montreux-ben gyönyörűen sütött a nap. Ezt kihasználva hozták itt létre egyébként a világ egyik leghíresebb bortermelő vidékét is. A teraszos kialakítású szőlőültetvények UNESCO védelem alatt állnak.

Mormoták, napsütés, remek bor - ugye, hogy nem gondolta volna mindezt Svájcról? Ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Travelo tipp
Montreux-be nem feltétlenül svájci repüléssel érdemes menni, hiszen tavasztól fapados is jár Budapestről Lyonba, ami nagyon közel van a Svájci határhoz.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek